Annons

Nya drönarregler bakom ökat antal flygförbud

Antalet tillfälliga flygförbud som utfärdas av Transportstyrelsen har fördubblats på fem år, rapporterar Sveriges Radio .
En förklaring till den utvecklingen är nya regler för lättare drönare som började gälla i februari 2018.
Transport • Publicerad 1 maj 2019
Med nya regler för drönare har antalet tillfälliga flygförbud utfärdats. Arkivbild.
Med nya regler för drönare har antalet tillfälliga flygförbud utfärdats. Arkivbild.Foto: Henrik Holmberg / TT

– Det kommer fler och fler tillfälliga flygförbud i samband med stora evenemang – idrottsevenemang, demonstrationer, och så vidare. Det grundar sig på att vi har släppt på reglerna vad det gäller drönarverksamhet. Det är nu tillåtet att flyga drönare på fler platser än vad det tidigare var, säger Stefan Svensson, vid polisens Nationella operativa avdelningen till radion.

Transportstyrelsen fattar beslut om tillfälliga flygförbud. Förra året handlades 130 sådana ärenden, varav ett fåtal fick avslag enligt myndigheten. Håller trenden i sig väntas närmare 200 beslut i år. Det kan jämföras med omkring 50 beslut per år för fem till tio år sedan.

Annons

Med de reglerna som gäller från och med februari i fjol behövs inte något tillstånd för att flyga en drönare som väger mindre än sju kilo. Däremot finns restriktioner om drönarens höjd och fart. Och drönaren får inte flygas inom fem kilometer från en flygplats utan tillstånd.

Det finns även ett antal permanenta flygfria zoner, exempelvis kronprinsessan Victorias bostad och ett antal militära platser. Men att upprätta dessa zoner är en juridiskt mer komplicerad process. Ändå tror Stefan Svensson att även ansökningar om permanent flygfria zoner kommer att öka.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons