Annons
Nyheter

Nya fall av salmonella i pågående utbrott

Minst 79 personer i Sverige har smittats med salmonella sedan december då smittan konstaterades hos en större äggproducent. Det är en ökning med tre fall den senaste månaden.
Hälsa • Publicerad 11 mars 2023
Senast i fredags återkallades ägg från Dava foods, på grund av att de kan innehålla salmonella. Arkivbild.
Senast i fredags återkallades ägg från Dava foods, på grund av att de kan innehålla salmonella. Arkivbild.Foto: Martina Holmberg/TT

Producenten har konstaterat smitta även under januari och februari, men de nytillkomna fallen insjuknade tidigt i februari och bedöms ha blivit sjuka i de tidigare utbrotten.

Enligt Folkhälsomyndigheten "tyder än så länge inget på att någon har smittats i samband med de fynd av salmonella som gjorts i februari".

Annons

De senaste veckorna har ägg från matjättar som Coop, Axfood, Lidl och Ica i flera omgångar återkallats på grund av salmonellarisk. Senast i fredags återkallades även ägg från Dava foods på grund av risk för salmonella.

Personerna som hittills drabbats är från 16 olika regioner och mellan ett och 91 år, enligt myndighetens statistik från i torsdags.

Det är 36 kvinnor och 43 män som bekräftats smittade, och de insjuknade mellan den 6 december 2022 och den 4 februari i år.

Fakta: Salmonella

Salmonellabakterier lever i tarmen och sprids framför allt via livsmedel.

I Sverige är mindre än en procent av alla livsmedel och livsmedelsproducerande djur smittade med salmonella. Det skiljer sig från flera andra länder i Europa, där smittan ofta finns i exempelvis rå kyckling och ägg.

Varje år drabbas omkring 3 000 personer i Sverige varav de flesta smittas utomlands. Typiska symtom är buksmärta, feber och diarré.

Det går att minska risken att insjukna genom att skölja grönsaker noggrant, ha god hygien vid matlagning och hetta upp maten. Salmonellabakterierna dör vid temperaturer över 70 grader.

Källa: Folkhälsomyndigheten

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons