Annons
Nyheter

Nya huvudstaden i djungeln oroar miljövänner

De första spadtagen har tagits på den plats i östra Borneo där Indonesiens nya huvudstad växer fram. Men kritiska röster har höjts om att det jättelika projektet är ett hot mot miljön och mot djur som orangutanger och solbjörnar.
Indonesien • Publicerad 11 mars 2023
Miljöorganisationer varnar för att bygget av Indonesiens nya huvudstad utgör ett hot för orangutanger och andra djungeldjur.
Miljöorganisationer varnar för att bygget av Indonesiens nya huvudstad utgör ett hot för orangutanger och andra djungeldjur.Foto: Achmad Ibrahim/AP/TT
Indonesiens nya huvudstad växer fram.
Indonesiens nya huvudstad växer fram.Foto: Achmad Ibrahim/AP/TT

Omkring 7 000 byggarbetare är i full färd med att lägga grunden till det som ska bli huvudstad i stället för den översvämningsdrabbade och nedsmutsade mångmiljonstaden Jakarta. De viktigaste byggnaderna, såsom presidentpalatset, väntas stå färdiga i augusti 2024. Arkitekterna har inspirerats av moderna, urbana byggnader i kombination med traditionell indonesisk arkitektur. Presidentpalatset kommer till exempel ha formen av en så kallad garuda, en örnliknande fågel i den indonesiska mytologin, och som också är örikets nationalsymbol.

Myndigheternas löften om en hållbar och miljövänlig ny huvudstad – som ska bli dubbelt så stor som staden New York – har dock mötts av kritik från miljöorganisationer. De anser tvärtom att det storskaliga bygget kommer att leda till en ännu större avverkning av regnskogen och att regeringen saknar en plan för hur det unika växt- och djurlivet ska skyddas.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons