GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Nya invändningar om kritiserad terrorlag

Politik • Publicerad 2 september 2019
Att ordna möten eller sköta en terrororganisations transporter är exempel på handlingar som skulle bli kriminella med den nya lagen. Arkivbild.
Att ordna möten eller sköta en terrororganisations transporter är exempel på handlingar som skulle bli kriminella med den nya lagen. Arkivbild.
Foto: AP Photo

Lagrådet har yttrat sig om regeringens nya lagförslag att förbjuda samröre med terroristorganisation. Juristerna avstyrker inte förslaget, men anser att det finns ett antal frågor som bör övervägas.

"Med utgångspunkt från Lagrådets yttrande så kan vi nu driva lagstiftningsarbetet vidare. Det handlar bland annat om att göra ytterligare förtydliganden av vad som kriminaliseras och hur lagtexten ska tolkas", säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) i ett pressmeddelande.

Det förslag som regeringen först presenterade om att förbjuda deltagande i och samröre med terrororganisationer avvisades av Lagrådet. Förslaget stred mot grundlagens föreningsfrihet, fastslog rådet.

I augusti lade regeringen ett nytt förslag som bara riktade in sig på ett förbjuda samröre, som att upplåta lokaler eller sköta transporter åt en terroristorganisation.

Regeringens ambition är nu att lägga fram en proposition till riksdagen i höst. Förhoppningen är att lagändringarna ska kunna träda i kraft i början av nästa år.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.