Annons
Nyheter

Nya Iranprotester tre år efter bränsleuppror

Protesterna i Iran förstärks av minnet från regimens hårda tillslag för exakt tre år sedan.
Iranska före detta fotbollsstjärnor vägrar att åka till fotbolls-VM i Qatar i solidaritet med demonstranterna.
Iran • Publicerad 15 november 2022
Stödprotest i Oslo för regimkritiska demonstranter i Iran. Arkivbild.
Stödprotest i Oslo för regimkritiska demonstranter i Iran. Arkivbild.Foto: Javad Parsa/AP/TT
Iranska fotbollsstjärnorna Andranik Teymourian (höger) och Javad Nekounam (vänster). Tidigare landslagsspelaren Nekounam vägrar åka till fotbolls-VM i Qatar trots inbjudan från Fifa. Arkivbild.
Iranska fotbollsstjärnorna Andranik Teymourian (höger) och Javad Nekounam (vänster). Tidigare landslagsspelaren Nekounam vägrar åka till fotbolls-VM i Qatar trots inbjudan från Fifa. Arkivbild.Foto: Hasan Jamali/AP/TT

Nya regimkritiska protester genomfördes på tisdagen på årsdagen av regeringens brutala och dödliga kväsning av demonstrationer mot höjda bränslepriser.

Protester har genomförts runt om i Iran sedan beskedet om 22-åriga Mahsa Aminis död. Men tisdagens protester vidgade kritiken mot regimen i Teheran och beslutet 2019 att minska bränslesubventioner.

Stjärnor manifesterar

Annons

Samtidigt kom besked från två före detta iranska fotbollsstjärnor, Ali Daei och Javad Nekounam, att de tackat nej till en inbjudan från Fifa att närvara i Qatar under fotbolls-VM. Irans landslag har kvalificerat sig till VM.

Irans fotbollsstjärnor har stort inflytande hos många i Iran, och flera av landets kända spelare har aktivt eller passivt visat stöd för de regimkritiska protesterna.

Tisdagens demonstranter samlades på stora gator och avenyer i bland annat Teheran för att visa sitt missnöje. I centrala delar av huvudstaden blockerade demonstranter bland annat en viktig rondell.

Stängda butiker

Butiker i Teheran och i flera andra städer höll stängt. Irans statligt styrda medier hävdade att det inte rörde sig om en protesthandling utan att butiksägarna var rädda för förstörelse.

Även i städerna Bandar Abbas and Shiraz rapporterades om demonstrationer. Norgebaserade människorättsorganisationen IHR rapporterade att säkerhetsstyrkor skjutit tårgas och även använt skarp ammunition mot demonstranter i miljonstaden Kermánshah i västra Iran, inte långt från gränsen till Irak. En majoritet av befolkningen i staden är kurder.

Uppgifter från människorättsorganisationer gör gällande att fler än 344 personer har dödats av säkerhetsstyrkor i protester, och att över 15 800 personer har gripits i samband med demonstrationerna.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons