Annons
Nyheter

Nya varningar – upp till 20 centimeter snö

SMHI varnar återigen för snöfall i kombination med vind i stora delar av Svealand och norra Götaland. Lokalt väntas uppemot 20 centimeter snö.
– Det kan vara svårigheter att komma fram vissa stunder, säger Linus Karlsson på SMHI.
Väder • Publicerad 11 mars 2023
Mer snökaos är att vänta. Bild från Stockholm tidigare i veckan.
Mer snökaos är att vänta. Bild från Stockholm tidigare i veckan.Foto: Janerik Henriksson/TT

En gul snövarning är utfärdad från måndag morgon och under i stort sett hela måndagen. Den gäller norra Götaland och nästan hela Svealand med ett område från Stockholm och Uppsala län i öst, över Dalarna och nordligaste Värmland i väst.

I öst väntas mellan 5 och 15 centimeter. Temperaturen kommer ligga runt nollan med blöt snö och dessutom tilltagande vind som kan ge problem i trafiken.

Annons

– Det blåser så snön kan lägga sig ojämnt fördelat och sikten kan påverkas väldigt i samband med blåsten. Så det kan ställa till med besvär i trafiken, säger Linus Karlsson, meteorolog vid SMHI.

– Man ska vara beredd på om man ska bege sig i väg att det kan vara svårigheter att komma fram i vissa stunder.

Övergår i regn

Varningen i Stockholmsområdet och upp mot Uppsala är utfärdad från klockan 12 på måndagen.

– Så det berör inte morgontrafiken i det området, säger Karlsson.

Nederbördsområdet kommer in från sydväst och rör sig över Götaland men, förutom i norr, i form av regn. Det förflyttar sig norrut men är då inte lika kraftigt. Natten till tisdag väntas snöfallet avta, enligt SMHI. På tisdagen kommer mildare luft in som gör att nederbörden övergår i regn.

"Pendlar ganska mycket"

I väst kommer något mer snö enligt prognosen, 10–15 centimeter. Lokalt i nordligaste Värmland och i delar av Dalarna kan uppemot 20 centimeter falla. Där sträcker sig också varningen fram till tidigt tisdag morgon.

Vädret framåt i veckan blir sedan ostadigt i hela landet med mildare temperaturer under tisdagen som åter sjunker på onsdag med mer snö eller regn.

– Det är en ganska fram och tillbaka-vecka som väntar. Temperaturerna kommer att pendla ganska mycket, säger Karlsson.

Vädervarningar

Gul varning: Vädret kan få konsekvenser för samhället och innebära vissa risker för allmänheten. Störningar i en del samhällsfunktioner väntas.

Orange varning: Kan innebära allvarliga konsekvenser för samhället, fara för allmänheten och allvarliga skador på egendom och miljö. Störningar i samhällsfunktioner väntas.

Röd varning: Mycket allvarliga konsekvenser för samhället och stor fara för allmänheten. Omfattande störningar i samhällsfunktioner väntas.

Källa: SMHI

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons