Annons
Nyheter

Nye vd:n: Alectas affär borde aldrig ha gjorts

Pensionsjätten Alecta har plöjt ner närmare 50 miljarder kronor i fastighetsbolaget Heimstaden Bostad som nu har stora kapitalbehov för att klara driften. Nya miljardförluster hotar.
Ekonomi • Publicerad 21 september 2023
Alectas styrelseordförande Ingrid Bonde och överstyrelsens ordförande Kenneth Bengtsson. Arkivbild.
Alectas styrelseordförande Ingrid Bonde och överstyrelsens ordförande Kenneth Bengtsson. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani/TT

Investeringen har gjorts med, som det har visats sig i Dagens industris granskning, ofördelaktiga villkor gentemot huvudägaren, norrmannen Ivar Tollefsen.

– Det här är en investering som Alecta inte borde ha gjort, säger nu nytillträdde Alecta-vd:n Peder Hasslev till Dagens industri.

Annons

Framför allt pekar han på aktieägaravtalet i Heimstaden Bostad där Ivar Tollefsen får kraftiga utdelningar på de specifika A-aktierna, baserat på hur många nya bostäder bolaget köper, något som drivit upp skuldsättningen.

– Man kan ha åsikter om tajmingen, hur man gick in och till vilka priser, men för mig så är aktieägaravtalet den kanske viktigaste faktorn, säger Peder Hasslev till tidningen.

I våras förlorade Alecta runt 20 miljarder kronor på investeringar i amerikanska banker som gick omkull. Att det även blir miljardförluster på investeringen i Heimstaden Bostad är något som Peder Hasslev inte kan utesluta, säger han till Dagens industri.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons