Annons

Nylander guldsugen efter konstig säsong

Hans glädjeskutt som fällde Henrik Lundqvist för två år sedan blev en klassiker.
Nu hoppas William Nylander på en favorit i repris.
Ishockey • Publicerad 8 maj 2019
William Nylander.
William Nylander.Foto: Claudio Bresciani/TT

Tre Kronor landade i Bratislava på onsdagen och premiärtränade i Ondrej Nepela Arena inför VM-premiären mot Tjeckien på fredag.

William Nylander och Mattias Ekholm var nya i truppen jämfört med den som spelade genrepsturneringen i Tjeckien förra veckan.

Annons

Efter en rumphuggen säsong kände Nylander inga tveksamheter att tacka ja till VM-spel när Toronto åkte ut i första slutspelsrundan.

– Det är alltid en ära att få representera sitt land och det är speciellt varje gång man är med, sade Nylander.

"Konstig säsong"

Den 23-årige forwardsstjärnans senaste säsong började inte förrän en bit in i december efter den uppmärksammade kontraktstvisten med Toronto.

När parterna till slut blev överens skrev Nylander på ett sexårskontrakt värt 45 miljoner dollar, motsvarande 430 miljoner kronor.

– Det var en konstig säsong. Det tog lite tid, men det var skönt att det blev klart. Sedan tog det tid att komma tillbaka.

Totalt blev det blygsamma 27 poäng (7 mål+20 assist) på 54 matcher jämfört med 61 poäng på 82 matcher säsongen före.

Nu ser han chansen att få avsluta säsongen starkt.

– Det blir sjukt viktigt att spela mitt spel. Jag vill försöka bjuda på samma sak som förra gången, sade han.

Bäst i turneringen

Nylander var ju en av de stora profilerna när Tre Kronor vann VM-guld 2017 i Köln. Hans gjorde sju mål och 14 poäng på tio matcher och den kreative forwarden utsågs till turneringens bäste spelare.

Hans glädjeskutt i famnen på Henrik Lundqvist efter straffavgörandet i finalen mot Kanada blev en klassiker. En "överfall" som fällde Lundqvist.

Annons

Nylander ser chansen att få göra om samma sak igen.

– Jag tycker vi har ett jättebra lag. Det är jättesvårt att vinna VM-guld, men kör vi på så har vi en bra chans.

Nylander tog plats i en kreativ och spännande förstakedja med Elias Pettersson som center och Patric Hörnqvist på andra kanten.

– Jag tyckte det var bra lir, sade Nylander efter träningen.

Förbundskaptenen Rikard Grönborg om kedjan som ska bära Tre Kronor:

– Elias har en fantastisk förmåga att hitta spelare och olika situationer och kan avsluta med sitt fantastiska skott. ”Wille” är lite mer dynamisk i sitt sätt med pucken och hittar olika lösningar och ”Bengan” är lite grythund framför målet och skapat ytor åt de andra två.

Göran Sundberg/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons