Annons

Ny oro över Zaporizjzja

Anklagelserna om vilken sida som attackerar kärnkraftverket Zaporizjzja fortsätter. Medan Ryssland hävdar att Ukrainas agerande stoppar inspektioner, säger Ukraina att riskerna för en katastrof bara ökar.
Ukraina • Publicerad 14 augusti 2022
En rysk soldat vid kärnkraftverket Zaporizjzja. Bild från maj i år.
En rysk soldat vid kärnkraftverket Zaporizjzja. Bild från maj i år.Foto: AP/TT

Kiev och Moskva har åter beskyllt varandra för attacker mot det ryskockuperade kärnkraftverket Zaporizjzja.

Rysslands sändebud i Wien, där Internationella atomenergiorganet (IAEA) har sitt huvudkontor, uppmanar Ukraina att sluta beskjuta anläggningen så att inspektörer från IAEA kan släppas fram till anläggningen.

Annons

– Ett internationellt team kan inte skickas att arbeta under fortsatt artilleribeskjutning, säger Michail Uljanov enligt den statliga ryska nyhetsbyrån Tass.

Varning från Energodar

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sade på lördagen att risken för en katastrof ökar för varje dag, och det budskapet upprepades på söndagen av borgmästaren i Energodar, staden där Zaporizjzja kärnkraftverk är beläget.

– Det som händer nu är nukleär terrorism, och det kan få ett oförutsägbart slut vilken sekund som helst. Riskerna ökar för varje dag, säger Dmytro Orlov till AFP.

Zelenskyj säger på lördagskvällen i sitt dagliga tal att Ryssland cyniskt utpressar omvärlden med hot om radioaktivt utsläpp från kärnkraftverket Zaporizjzja.

– Ockupanterna försöker skrämma människor på ett ytterst cyniskt sätt, genom att använda kärnkraftverket i Zaporizjzja. De gömmer sig bakom kraftverket.

Fartyg från Ukraina till Afrika

Under söndagen lämnade ett skepp med spannmål Ukraina, det gäller ett FN-chartrat fartyg med destination Djibouti som är lastat med 23 000 ton vete, som ska transporteras till Etiopien.

Det blir därmed det första fartyget att lämna Ukraina med destination Afrika.

– Jag hoppas att andra FN-fartyg kan komma till våra hamnar. Jag hoppas att vi snart får se två, tre nya fartyg, säger Ukrainas infrastrukturminister Oleksandr Kubrakov på plats i hamnen i Juzjne, öster om Odessa.

Guvernören i Mykolajivregionen, Vitalij Kim, uppger att delar av det ryska ledarskapet i grannregionen Cherson i söder omgrupperat till östra sidan av floden Dnepr. Det kan enligt analytiker tyda på att man är orolig att fastna på fel sida av floden vid en ukrainsk framryckning.

Ukrainska styrkor har attackerat flera broar över floden, och skadat de två huvudsakliga i Chersonområdet så pass att det inte längre går att föra över tung militär utrustning på dem, enligt det brittiska försvarsdepartementet.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons