Annons

Nytt Bauhausmuseum invigt i Dessau

Kultur • Publicerad 9 september 2019
Claudia Perren, chef för Bauhaus Dessau Foundation, tittar på möbler tillsammans med förbundskansler Angela Merkel på nya Bauhaus Museum i Dessau.
Claudia Perren, chef för Bauhaus Dessau Foundation, tittar på möbler tillsammans med förbundskansler Angela Merkel på nya Bauhaus Museum i Dessau.Foto: Jens Meyer/AP/TT

Efter två och ett halvt års byggnationer är nu det nya Bauhaus Museum i Dessau invigt. Därmed har Bauhaus Dessau Foundation för första gången en byggnad som rymmer både samlingens 49 000 föremål och presentationer av dem, skriver .

Det var i Dessau som den tyska Bauhausskolan hade sin glansperiod mellan 1925 och 1932. Bauhaus omfattade både arkitektur och konst kom att bli en stilbildande föregångare till funktionalismen.

Annons

– Den avantgardistiska skolan hade ett väldigt strakt inflytande på vår vardagliga kultur – jag skulle säga starkare än någon annan skola, sade förbundskansler Angela Merkel som deltog vid invigningsceremonin den 8 september.

1932 flyttade Bauhaus till Berlin där nazisterna sedan tvingade skolan att stänga.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons