Annons

28 nya virusfall i Stockholm

Under torsdagen har det konstaterats att ytterligare 28 personer smittats av coronaviruset i Region Stockholm. Därmed är det 59 personer i länet som smittats.
Efter ytterligare fall även i andra regioner är det totala antalet smittade i Sverige 94.
Coronaviruset • Publicerad 5 mars 2020
Provtagning för coronaviruset i tältet utanför infektionskliniken Östra sjukhuset Sahlgrenska.
Provtagning för coronaviruset i tältet utanför infektionskliniken Östra sjukhuset Sahlgrenska.Foto: Adam Ihse / TT
Provtagningstält utanför Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.
Provtagningstält utanför Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.Foto: Adam Ihse/TT

Smittexplosionen i Stockholm kan till stor del kopplas till Italien. Av de 28 smittade har hälften direkt koppling till norra Italien, och för den andra hälften har det inte utretts klart ännu. Ingen av de som smittats av viruset i Stockholm är allvarligt sjuk.

– Den här ökningen i antalet smittade är ungefär vad vi väntade oss, med tanke på att många rest i samband med sportlovet. Det är viktigt att betona att alla hittills antingen smittats utomlands eller varit i kontakt med någon som smittats utanför Sverige, säger smittskyddsläkare Per Follin.

Annons

Det stora antalet fall är en belastning för sjukvården. Därför bedömer Per Follin och hans kollegor vilka patienter som behöver vårdas på sjukhus och vilka som kan isoleras i hemmet.

– Det är en ansträngning att ta emot många patienter, vi får omfördela resurser. Som det är nu har vi tillräckligt med utrustning för att hantera utbrottet, men vi håller ett vakande öga på det, säger Per Follin.

Anställd på sjukhus smittad

Tidigare på dagen kom nyheten att en anställd vid Danderyds sjukhus har smittats av coronaviruset. Personen ska dock inte ha hunnit träffa patienter. Personen hade varit på resa utomlands och insjuknade efter det i influensaliknande symptom. Därefter har personen isolerats och provtagits, prover som alltså visar att personen smittats.

– Personen har haft ett administrativt jobb den dagen som hen var här, vilket innebär att personen bara träffade fyra kollegor. De personerna har undersökts men jag vet inte om resultatet kommit än, säger Anna-Carin Stark, kommunikationsdirektör vid Danderyds sjukhus, norr om Stockholm.

Smittskydd Stockholm har enligt ordinarie rutin sökt upp de personer som kan ha varit i kontakt med den smittade personen.

"Medarbetare vid sjukhuset och övriga personer som inte kontaktats av Smittskydd Stockholm har bedömts inte vara utsatta för risk för smitta", säger Åsa Hammar, chefsläkare vid sjukhuset, i ett pressmeddelande.

94 smittade i landet

Under torsdagen bekräftades sju nya fall i Skåne, fem i Värmland, ett i Gävleborg, ett i Uppsala län och ett i Västra Götaland. Det gör att totalt 94 fall av smittan har konstaterats i Sverige. Samtliga sju smittade i Skåne har varit på resa i norra Italien. Ingen av dem är allvarligt sjuk och de hålls isolerade i sina hem, meddelar sjukvården.

Även den smittade personen i Västra Götaland har nyligen vistats i norra Italien och provtagningen har skett på Södra Älvsborgs sjukhus i Borås.

"Det är första gången ett fall i Västra Götaland diagnosticerats utanför Göteborgsområdet", säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg i ett pressmeddelande. Sjukvården har startat smittspårning enligt gängse rutiner.

Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten fick under dagen ett utökat uppdrag för att begränsa spridningen.

– Myndigheterna får använda de resurser de behöver, säger socialminister Lena Hallengren (S) under en pressträff.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons