Annons

Nytt gigantiskt verk av Jon Fosse

Litteratur • Publicerad 10 september 2019
Jon Fosses "Septologien" ges ut under tre år. Arkivbild.
Jon Fosses "Septologien" ges ut under tre år. Arkivbild.Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB/TT

"Septologien" heter norrmannen Jon Fosses nya gigantiska romanprojekt som ges ut i sju band under tre år. Verket är en storsatsning på 1 250 sidor som hans norska förlag, Samlaget, har hållit hemligt tills dess att det var färdigt.

Fosse har också varit rädd för att dö innan böckerna blev färdigskrivna "Det andre namnet" är titeln på de två första böckerna som nu givits ut i ett band i Norge. Enligt tyder allt på att detta är ett huvudverk inte bara i Fosses författarskap utan också i norsk samtidslitteratur.

Annons

Romanen har ett dubbelgångarmotiv och handlar om Asle, en åldrande konstnär, och hans vän med samma namn som är alkoholiserad och håller på att supa ihjäl sig. Det första två böckerna utspelas under ett dygn strax före jul då Asle haft vernissage och till slut bestämmer sig för att besöka sin vän.

Redan före publiceringen på norska är "Septologien" såld till nio länder och bland de förtjusta finns Fosses franska förläggare som kallar "Det andre namnet" för ett mästerverk.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons