Annons

Nytt steg mot att begränsa "Breivikbomber"

EU har beslutat att svartlista vissa kemikalier för att förhindra fler terrorattentat. Nu går Sverige vidare med lagstiftning mot gödselmedel.
Brott • Publicerad 8 mars 2020
Tre män anklagades för att tillsammans för att ha förberett ett terrordåd mot Sverige med kemikalier. De friades på den punkten i hovrätten 2019 men en 46-årig man dömdes för terrorfinansiering. Arkivbild.
Tre män anklagades för att tillsammans för att ha förberett ett terrordåd mot Sverige med kemikalier. De friades på den punkten i hovrätten 2019 men en 46-årig man dömdes för terrorfinansiering. Arkivbild.Foto: Polisen
Inrikesminister Mikael Damberg (S).
Inrikesminister Mikael Damberg (S).Foto: Ali Lorestain/TT

Männen i Strömsund köpte in stora mängder svavelsyra. De åtalades för att ha förberett ett terrorattentat med kemikalien och andra substanser mot ett människotätt område i Stockholm, men friades på den åtalspunkten i hovrätten i juni 2019.

Massmördaren Anders Bering Breivik använde gödselmedlet ammoniumnitrat för att tillverka den bomb han detonerade utanför regeringskvarteren i Oslo den 22 juli 2011. Under bombdåden i Stockholm 2011 användes samma gödselmedel.

Annons

– Vi har sett flera terrorattentat i Europa där det använts sådana här kemikalier för att göra sprängmedel, säger inrikesminister Mikael Damberg.

Illegala bomber

EU:s medlemsländer godkände i februari förra året den nya förordningen som reglerar två ytterligare så kallade sprängämnesprekursorer, det vill säga substanser som kan användas för att tillverka illegala bomber. Det handlar om just ammoniumnitrat och svavelsyra.

De ska läggas till i listan av kemikalier som regleras hårdare, bland annat genom krav på tillstånd och bakgrundskontroller mot brottsregister. Företag måste genomföra kontroller vid försäljning och spara transaktionsuppgifter i 18 månader för att myndigheter ska kunna spåra misstänkta kemikalieköp.

Förordningen måste skrivas in i svensk lag och nu har regeringen beslutat om en lagrådsremiss.

– Sverige har ett ganska strikt regelverk redan i dag, men med den här nya EU-förordningen så kommer det läggas till några kemiska ämnen, vilket är bra. Det blir en ännu tuffare kontroll på hela kedjan av hantering av sådana här ämnen, säger Mikael Damberg.

"Plågat Europa"

Han menar att Sverige haft problem med att grannländers kontroll av kemikalier inte varit lika tuff som Sveriges, vilket lett till att misstänkta terrorister eller grovt kriminella potentiellt kunnat köpa kemikalier i andra länder och ta dem hit.

Damberg kan inte svara på om planer på eller verkliga attentat hade kunnat förhindras i Sverige om lagen hade varit på plats tidigare. Han medger att den kommer medföra ökade kostnader för företag men tror att det politiska stödet i riksdagen för lagen är stort.

– Jag tror det här är nödvändigt för att komma åt inte minst den terrorism som präglat och plågat Europa.

EU-förordningen ska tillämpas fullt ut från och med den 1 februari 2021 och lagändringarna föreslås träda i kraft samtidigt.

Niklas Svahn/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons