Annons
Nyheter

Nytt steg mot samtyckeslag i Finland

Införandet av en samtyckeslag i Finland tog ytterligare ett steg på vägen när en tjock lunta till förslag om ändrad sexualbrottslagstiftning landade på regeringens bord.
Finland • Publicerad 7 juli 2020
Finlands justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP). Arkivbild.
Finlands justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP). Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

En arbetsgrupp som tillsattes av justitieministeriet i fjol lämnade förslagets 300 sidor på tisdagen. Målet är att ge klarhet i lagstiftningen och att beakta målsägandes frivillighet i alla delar av rättsprocessen.

– Den sexuella självbestämmanderätten tillhör alla. Det är en central grundrättighet som det aldrig går att pruta på. Ett nej är alltid ett nej, säger justitieminister Anna-Maja Henriksson, Svenska Folkpartiet (SFP).

Annons

Remissrundan ska vara klar i september och målet är att ha ett färdigt lagförslag på riksdagens bord våren 2021.

Enligt arbetsgruppen ska det viktigaste för att en gärning ska betraktas som våldtäkt vara avsaknad av frivillighet, men även våld eller med hot om våld ska fortsätta gälla som rekvisit. Frivillighet eller inte ska enligt förslaget kunna framgå exempelvis verbalt, i gester eller annan handling.

Avsaknaden av frivillighet ska också vara central vid andra sexualbrott än våldtäkt.

Bestämmelsen om tvingande till sexuell handling föreslås också bli ersatt med en ny om sexuellt övergrepp, för andra allvarliga gärningar än samlag. Straffskalan för övergrepp är strängare än den för tvingande.

I Sverige har en samtyckeslag varit i kraft sedan juli 2018.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons