Annons

Viruschefen i EU: Ingen tid för panik

Ingen panik – men vi måste arbeta tillsammans, fastslår EU:s hälsokommissionär efter ännu ett krismöte kring coronaviruset.
EU-länderna manas att tänka kollektivt, inte bara på sig själva.
Coronavirus • Publicerad 6 mars 2020
Socialminister Lena Hallengren. Arkivbild.
Socialminister Lena Hallengren. Arkivbild.Foto: Ali Lorestani/TT

Med insjuknade över hela Europa samlades EU:s hälsoministrar i Bryssel på fredagen för ännu en lägesuppdatering.

Land efter land beskrev sina situationer och vad man önskar och oroas av.

Annons

– Många upplever att man å ena sidan har en god beredskap, men det finns en oro som jag verkligen känner när det gäller sjukvårdsmaterial, säger Sveriges socialminister Lena Hallengren (S) efteråt.

Håller på sitt

Samarbete och solidaritet betonas starkt. Ändå håller medlemsländerna hårt i sina egna lager, inte minst när det gäller skyddsmaterial.

Det är å andra sidan ganska naturligt, tycker Hallengren.

– Det är ju en fråga om att varje land står inför samma utmaningar. Jag vet inte om jag vill kalla det för att inte vara solidarisk. Det handlar om att var och en ska kunna bidra med att hitta smitta, spåra smitta och få den att begränsa sig, säger socialministern.

Från EU-kommissionen manas till att åtminstone inte se till att införa exportförbud och liknande, när det gäller skyddsutrustning och annat.

– Även om det är legalt möjligt så underminerar det våra gemensamma ansträngningar. Vi bör se till att utrustningen går dit den behövs. Det skulle vara antieuropeiskt att stänga sig själv inne på sin egen marknad, säger krishanteringskommissionären Janez Lenarcic.

Inte panik

EU-kommissionen har redan dragit igång en gemensam upphandlingsprocedur när det gäller personlig skyddsutrustning. Efter fredagens möte lovar hälsokommissionären Stella Kyriakides att utreda om det även går att upphandla teknisk apparatur och annan medicinsk utrustning.

63-åriga Kyriakides har lång erfarenhet som barn- och ungdomspsykolog och är personligt kriserfaren efter att två gånger om ha drabbats av cancer.

– Nu är inte tid för panik, utan för rationella beslut, baserade på vetenskapliga råd. Det här är en kris som vi alla står inför. Bara genom att stå skuldra vid skuldra med varandra kommer vi att klara det här, inskärper hälsokommissionären i Bryssel.

Wiktor Nummelin/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons