Annons

Svenske spionen varnar för Ødegaard

Håll koll på Martin Ødegaard – som blir viktigare och viktigare i Lars Lagerbäcks Norge.
Kan landslaget kontrollera mittfältsstjärnan är mycket vunnet i kvällens EM-kvalderby på Friends arena.
Fotboll • Publicerad 8 september 2019
Martin Ødegaard är en nyckelspelare i Lars Lagerbäcks Norge.
Martin Ødegaard är en nyckelspelare i Lars Lagerbäcks Norge.Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB/TT

Förbundskaptenen Janne Anderssons "ögon" på Norge var på plats i vintras och såg norrmännen förlora mot Spanien i Valencia och följde även mötet med Rumänien i juni från läktaren.

Han har skapat sig en god uppfattning och kan slå fast: Norge blir stadigt lite bättre under Lagerbäcks ledning.

Annons

TT: Din bild av Norge?

– Som alltid med Lagerbäcks lag är det välorganiserat, främst försvarsspelet. Där kan man se tydliga linjer och strukturer. Anfallsspelet är lite mer flexibelt än vad man kanske förknippat Lasse med tidigare, men det kan också ha att göra med vilka spelare han har.

"Upp till oss"

TT: Svagheter?

– Sådana finns det alltid och jag tycker att vi lyckades väl i bortamatchen (3–3) att utnyttja några av de saker vi hade pratat om då.

TT: Som vilka?

– Norge är ett lag som vill vara kompakt. Kan vi på något sätt lyckas spräcka dem och skapa ytor så finns det möjligheter. Det är upp till oss att lyckas med det. Det kräver att vi hotar på flera olika sätt.

TT: Styrkor?

– Fasta situationer och snabba omställningar är definitivt styrkor som de har. Det ska vi vara beredda på.

TT: Ser du ett Norge som blir bättre och bättre?

– Det skulle jag vilja säga. De har fått in unga spelare (Martin Ødegaard, Erling Haaland, Sander Berge) som jag tycker har tillfört en dimension i deras spel.

Kommande storspelare

Annons

Martin Ødegaard, klubbkompis med Alexander Isak i Real Sociedad, börjar – precis som Isak – växa ut till den storspelare han länge ansågs kunna bli.

– Vi tittar på klipp och i de klippen spelar Martin en ganska framträdande roll. Det är klart att vi pratar om honom. Bara sedan jag började följa Norge ser man hur han har vuxit. I början var det snack om han skulle vara en startspelare, nu känns det som han är en viktig pjäs.

– Mycket går genom honom och han står för en hel del av kreativiteten i den sista tredjedelen. Han är rörlig, inte en traditionell yttermittfältare utan kommer gärna in i planen. Han kan hota med tidiga inlägg, men också hitta instick. Han ska inte få tid på sig, för då är han duktig, säger Roger Sandberg.

Rättelse: I en tidigare version angavs fel poängställning i grupp F i faktarutan.

Henrik Skiöld/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons