Annons

Ödesveckor för Norwegian

Flygbolaget Norwegian är bara ett par veckor från konkurs. Bolaget uppger att de behöver finansiellt stöd inom ett par veckor, annars är krisen nära.
Virusflyg • Publicerad 13 mars 2020
Norwegians vd Jacob Schram.
Norwegians vd Jacob Schram.Foto: Stian Lysberg Solum/NTB

Det norska flygbolaget Norwegian kommer att behöva permittera 5 000 anställda, vilket motsvarar nästan hälften av alla anställda. Det meddelar bolaget i en presskonferens under fredagen.

Hittills i år har Norwegians aktie rasat och tappat 85 procent av sitt börsvärde.

Annons

Men dagens besked om att göra sig av med halva personalstyrkan får aktien att stiga med omkring 6 procent.

– Det gör ont långt in i hjärtat att behöva trycka på knappen och permittera anställda motsvarande halva vår arbetsstyrka. Norwegian har förenat Norge och fört landet närmare världen, inte minst har det skapat många arbetstillfällen i Norge och bidragit till det norska samhället, säger bolagets vd Jacob Schram.

Det senaste året har Norwegian genomfört stora omstruktureringar och åtgärder för att minska sina kostnader.

Bland annat har bolaget sålt 24 flygplan och minskat produktionen med 15 procent jämfört med förra året, och det var innan coronavirusets effekter.

Vd:n påpekar att Norwegian just nu gör "absolut allt" för att ta sig igenom den största krisen i bolagets historia. Vd:n efterlyser nu mer kraftfulla åtgärder till flygindustrin, och det helst nu på direkten.

– Vi behöver omedelbara konkreta åtgärder som stärker likviditeten betydligt på kort sikt. Signalerna om att det jobbas med olika lösningar i nästa steg är helt avgörande. Vi ber att dessa kommer snarast, säger Schram.

Fanny Hällegårdh/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons