Annons

OECD: Största faran sedan finanskrisen

Utbrottet av coronaviruset kommer att få betydande ekonomiska konsekvenser globalt, enligt den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD som nu har sänkt sina tillväxtprognoser.
Ekonomi • Publicerad 2 mars 2020
OECD sänker tillväxtprognosen för 2020 i spåren av coronavirusutbrottet. Bild från en tågstation i Tokyo.
OECD sänker tillväxtprognosen för 2020 i spåren av coronavirusutbrottet. Bild från en tågstation i Tokyo.Foto: Jae C. Hong

"Coronaviruset innebär den största faran för den globala ekonomin sedan finanskrisen", skriver OECD i ett pressmeddelande.

Prognosen för den globala BNP-tillväxten sänks med en halvprocentenhet till 2,4 procent för 2020, vilket alltså innebär den lägsta tillväxttakten sedan finanskrisen 2008–2009.

Annons

Nästa år räknar OECD med en tillväxt på 3,3 procent.

För Kinas del sänks tillväxtprognosen till 4,9 procent i år, från den tidigare prognosen på 5,7 procent.

Förutom att sjukdomen Covid-19 orsakar mänskligt lidande och ekonomiska störningar anser OECD att spridningen väcker en oro för ytterligare restriktioner med effekt bland annat på människors rörelsemönster, transporten av varor och tjänster och industrin produktion.

"Viruset riskerar att ytterligare slå mot den globala ekonomin, som redan försvagats av handelskrig och politiska spänningar. Regeringar måste agera omedelbart för att hejda epidemin, stötta vårdapparaten, skydda människor, hålla uppe efterfrågan och tillhandahålla en ekonomisk livlina till de hårdast drabbade hushållen och företagen", sade OECD:s chefsekonom Laurence Boone, när prognosen presenterades.

Rättad: i en tidigare version av texten fanns en felaktig uppgift om tillväxten förra året.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons