Annons
Nyheter

Ørsted i allians för irländsk vindkraft

Ekonomi • Publicerad 2 juni 2023
Ørsted har även stora vindkraftsprojekt i Asien och Nordamerika, som här utanför kusten av Rhode Island, USA. Arkivbild
Ørsted har även stora vindkraftsprojekt i Asien och Nordamerika, som här utanför kusten av Rhode Island, USA. ArkivbildFoto: David Goldman AP/TT

Den danska energikoncernen Ørsted har ingått ett avtal om utveckling av irländska havsbaserade vindkraftprojekt med det irländska bolaget ESB, skriver Ørsted i ett pressmeddelande.

Ørsted blir med avtalet hälftenägare i en rad vindkraftprojekt som planeras utanför den irländska kusten, som tillsammans kan komma att uppgå till fem gigawatt.

Annons

Irlands näringsminister Simon Coveney välkomnar avtalet och beskriver i en kommentar Ørsted-ESB-avtalet som en viktig milstolpe på vägen mot ett inhemskt, säkrare, billigare och renare energisystem.

Den halvstatliga danska energikoncernen Ørsted, en världsledande utvecklare av vindkraft till havs, har även ansökt om att få bygga en stor havsbaserad vindkraftpark i Sverige: Skåne havsvindpark.

Ørsted driver bland annat världens största havsbaserade vindkraftpark – brittiska Hornsea 2.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons