Annons
Nyheter

Oförändrad lönsamhet trots högre matpriser

Trots att matpriser stiger är livsmedelsbranschernas lönsamhet kvar på ungefär samma nivå som i fjol, meddelar statistikmyndigheten SCB i ett pressmeddelande. Dagligvaruhandel drabbas dock av en minskning.
Ekonomi • Publicerad 15 augusti 2023
Livsmedelsbranschernas lönsamhet är kvar på ungefär samma nivå som i fjol trots ökade matpriser. Arkivbilder.
Livsmedelsbranschernas lönsamhet är kvar på ungefär samma nivå som i fjol trots ökade matpriser. Arkivbilder.Foto: Martina Holmberg / TT

För att kunna analysera branschernas lönsamhet används bland annat rörelsemarginalen, det vill säga hur stor del av varje omsatt krona som blir kvar för att täcka räntor, skatt och ge eventuell vinst.

Enligt statistikmyndigheten SCB har livsmedelsbranschernas totala rörelsemarginal under första kvartalet i år ökat från 5,9 till 6 procent, jämfört med samma kvartal i fjol.

Annons

"Rörelsemarginalen inom jordbruk och fiske ökade första kvartalet i år jämfört med motsvarande period i fjol. Samtidigt minskade rörelsemarginalen inom dagligvaruhandeln", säger Daniel Lennartsson, statistiker på SCB i pressmeddelandet.

För tillverkningsindustri och partihandeln inom livsmedel är rörelsemarginalen oförändrad.

Rörelseresultatet – företagens vinst före räntor och skatt, ökar däremot inom tre av fyra livsmedelsbranscher.

"Det ökade rörelseresultatet för livsmedelsbranscherna i sin helhet skapas inom jordbruks–, tillverknings– och partihandelsledet. Rörelseresultatet inom dagligvaruhandeln minskar", säger Lennartsson.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons