Annons

Ökad beredskap att utse försvarare

Rättsväsende • Publicerad 2 maj 2019
Landets tingsrätter ska samarbeta om ett jourschema för att utse offentliga försvarare under helger och kvällar, föreslår Domstolsverket. Arkivbild.
Landets tingsrätter ska samarbeta om ett jourschema för att utse offentliga försvarare under helger och kvällar, föreslår Domstolsverket. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Domstolarna ska kunna utse offentliga försvarare alla dagar om året, även utanför kontorstid. Det föreslår Domstolsverket, som har snabbutrett frågan på regeringens begäran.

Bakgrunden är EU:s rättshjälpsdirektiv som fastställer att rättshjälp ska beviljas utan onödigt dröjsmål. Regeringen föreslog till en början att det skulle lösas genom att åklagare i vissa fall, på kvällar och helger, ska kunna utse offentliga försvarare. Men förslaget mötte stark kritik från bland annat Advokatsamfundet. I slutet av mars sade en majoritet i riksdagen, bestående av de borgerliga partierna och Sverigedemokraterna, nej.

Domstolsverket föreslår nu att landets tingsrätter från den 1 januari nästa år ska samarbeta kring en utvidgad beredskap för att utse offentliga försvarare.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons