Annons

Ökad risk i Sverige – stopp för Iran Air

Risken att smittas av coronaviruset i Sverige har ökat. Folkhälsomyndigheten skriver upp risknivån från låg till måttlig.
Eftersom smittspridningen i Iran inte är under kontroll drar Transportstyrelsen in tillståndet för Iran Air.
Virus (TT) • Publicerad 2 mars 2020 • Uppdaterad 12 mars 2020
Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson vid dagens pressträff där han meddelade att risken för coronavirusspridning i Sverige har ökat.
Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson vid dagens pressträff där han meddelade att risken för coronavirusspridning i Sverige har ökat.Foto: Henrik Montgomery/TT

Folkhälsomyndighetens bedömning baseras inte på situationen i Sverige, där 14 fall hittills har rapporterats, utan till stor del på läget i Europa, där hundratals personer på kort tid smittats i bland annat norra Italien med drygt 30 dödsfall till följd.

– Det är framför allt utifrån erfarenheter från andra länder. Därför måste vi ha med det i beräkningen. Samtidigt vet vi att vi jobbar bra med att hitta fall i Sverige och jag tycker fortfarande att vi har bra kontroll på situationen, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Annons

Den aktuella skalan är femgradig och består av stegen: mycket låg, låg, måttlig, hög och mycket hög risk. Detta är andra veckan i rad som riskbedömningen för allmän smittspridning i Sverige höjs, och hittills har cirka 1 000 personer testats för det nya viruset.

Oklart läge

TT: Hur många fler fall kan vi vänta oss i Sverige?

– Det är jättesvårt att veta. Vi kommer säkert att se ett antal fall till de närmaste veckorna, så länge situationen ser ut som den gör i Italien. Vad som händer efter det vet vi inte, det är väldigt svårt att spekulera i, svarar Tegnell.

Folkhälsomyndigheten har bedömt att Iran inte har kontroll över spridningen i landet. Därför skickades en så kallad hemställan till Transportstyrelsen, som har mandat att dra in tillståndet för flygbolaget Iran Air.

– Det bygger på två premisser. Dels den mycket oklara situationen i Iran. Vare sig de som kommer från Iran eller vi har en aning om vad som händer i Iran. Vi befarar också att situationen kommer att förvärras. Dessutom har det varit svårt att få dessa passagerare att delta i smittspårning, säger generaldirektören Johan Carlson.

Sverige först

På måndagseftermiddagen beslutade Transportstyrelsen att med omedelbar verkan dra in trafiktillståndet för Iran Air. Sverige är det första landet i världen att dra in tillståndet för flygbolaget med anledning av coronaviruset, enligt Folkhälsomyndigheten.

– Det här är en tillfällig återkallelse, vi har ingen yttre gräns för när den här återkallelsen återgår och trafiken återupprättas. Vi fortsätter att följa läget med spridningen av coronaviruset, säger Simon Posluk, enhetschef på Transportstyrelsens sjö- och luftfartsavdelning.

Det handlar om sammanlagt sex avgångar och ankomster per vecka från Arlanda och Landvetter som drabbas.

Krisråd samlas

Senare i dag samlas även regeringens krishanteringsråd. Rådet inrättades i december 2008 efter kritik mot regeringens hantering av tsunamikatastrofen 2004. Rådet leds av inrikesministerns statssekreterare, Elisabeth Backteman.

– Det handlar om att få en lägeskoll, en helhetsbild, men också att kunna blicka framåt. I ett sånt här skede som vi är i är det viktigt att hantera situationen här och nu, säger hon till Sveriges Radio.

Annons

I krisrådet ingår rikspolischefen, säkerhetspolischefen, Överbefälhavaren (ÖB), generaldirektörerna för Svenska kraftnät, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), Post- och telestyrelsen (PTS), Socialstyrelsen och Strålsäkerhetsmyndigheten. Andra myndigheter kan kallas in och Folkhälsomyndigheten kommer också att delta.

Under normala förhållanden sammanträder rådet två gånger per år, men rådet kan som nu extrainkallas under allvarliga händelser och kriser. Senast rådet extrainkallades var i samband med de stora skogsbränderna sommaren 2018. Även gruppen för strategisk samordning i regeringskansliet, GSS, har aktiverats för att följa händelseutvecklingen.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson vid dagens pressträff där han meddelade att risken för coronavirusspridning i Sverige har ökat.
Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson vid dagens pressträff där han meddelade att risken för coronavirusspridning i Sverige har ökat.Foto: Henrik Montgomery/TT
TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons