Annons
Nyheter

Ökad rysk gasexport – men priset skenar

Ekonomi • Publicerad 16 augusti 2022
Rejält stigande gaspriser i Europa. Arkivbild.Foto: Michael Probst/AP/TT

För första gången sedan i mars ökar den ryska gasjätten Gazprom exporten av gas till länder utanför de forna Sovjetstaterna, enligt beräkningar av nyhetsbyrån Bloomberg baserat på första halvan av augusti och jämfört med juli.

Men statistiken antyder att ökningen främst gäller Kina eftersom exporten till Europa har legat på oförändrade nivåer så här långt i augusti jämfört med juli. Via exempelvis gasledningen i Östersjön, Nordstream 1, ligger kapaciteten i nuläget på 20 procent av möjliga leveranser.

Annons

Gazproms totala exportökning låg på 3,3 procent första halvan av augusti, jämfört med juli, enligt Bloomberg.

Samtidigt stiger gaspriset på den europeiska marknaden till nya höjder, plus tio procent till över 240 euro per MWh, ungefär tio gånger högre än vad som var normalt för ett drygt år sedan.

En varm och torr sommar får vattennivåerna i många floder att sina, vilket framför allt i Tyskland hotar transporter av energiråvaror via floderna.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons