Annons
Nyheter

Okänt föremål hittat vid Nord Stream

Ett okänt objekt har påträffats nära de platser där sprängningar på ledningarna Nord Stream 1 och 2 ägde rum i september.
Danmark • Publicerad 14 mars 2023
Kartan visar de fyra läckorna på gasledningarna Nord Stream och Nord Stream 2 och ekonomiska zoner och territorialvatten.
Kartan visar de fyra läckorna på gasledningarna Nord Stream och Nord Stream 2 och ekonomiska zoner och territorialvatten.Foto: Anders Humlebo/TT

Efter sprängningarna i september förra året upptäcktes gasläckor vid Nord Stream 1 och 2 utanför Bornholm. Nu uppger danska UD att ett objekt påträffats i närheten.

De danska myndigheterna har fått information från det ryska bolaget Gazprom som äger gasledningarna att ett mindre föremål har hittats vid Nord Stream 2-gasledningen, som utsattes för ett sprängattentat förra året.

Annons

"Berörda myndigheter har bedömt att observationen inte utgör en omedelbar säkerhetsrisk och att det inte finns någon omedelbar fara för människor eller fartygstrafik i området. Myndigheterna undersöker och följer situationen noggrant.", skriver danska UD i ett mejl till TT.

Uppgifterna kommer efter att Rysslands president Vladimir Putin tidigare under dagen uppgett att Gazprom hittat ett antennliknande föremål omkring tre mil från där explosionerna inträffade, skriver nyhetsbyrån Reuters.

– Experter tror att det kan vara en antenn för att ta emot en signal för att detonera ett explosivt föremål, sade Putin.

Gazprom har ansökt och fått tillstånd av danska myndigheter att genomföra en kartläggning av de skador som uppstått på gasledningarna efter sprängattentatet förra året.

TT har sökt svenska UD för en kommentar.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons