Annons

"Oklokt att eventuellt försämra symtomen"

Kvalspelare i Australian Open har redan tvingats avbryta matcher på grund av hosta och andningssvårigheter till följd av de omfattande skogsbränderna i landet.
Men vad är det som händer i kroppen när man andas in brandrök, och hur farligt är det?
Tennis • Publicerad 15 januari 2020
Röken från skogsbränderna i Australien kan ge tennisspelarna i Australian Open luftvägsproblem. Arkivbild.
Röken från skogsbränderna i Australien kan ge tennisspelarna i Australian Open luftvägsproblem. Arkivbild.Foto: Siobhan Threlfall/AP/TT

Linda Myllymäki säger att de bekymmer som spelare under Australian Open-kvalet berättat om absolut är symtom förenliga med brandröksexponering.

– När man är på en öppen plats och exponeras av brandrök är det framför allt luftvägsretande. Man kan få hosta, andnöd, ont i bröstet och en luftvägspåverkan precis som vid astma, säger Myllymäki.

Annons

TT: Vad händer i kroppen när man andas in brandrök?

– När det gäller luftvägssymtomen är det att man blir retad, man har retande gaser i brandröken som gör att slemhinnan och vävnaden i luftvägarna blir reaktiva, så att man får hosta och i värsta fall luftvägsförträngning. Då blir det jobbigt att andas och anstränger man sig i en sådan situation kan jag bara gissa mig till att det blir värre. Är det jobbigt redan i vila lär det inte bli lättare om man anstränger sig.

TT: Är det farligt att anstränga sig i röken?

– Det kan vi inte uttala oss om. Upplever man symtom i vila så känns det ju oklokt att eventuellt försämra dem med ansträngning, men vi kan inte uttala oss om huruvida själva tennisspelandet i Australien kan vara farligt. Får man symtom får man dem även i vila och det är klart att de symtomen blir värre och mer jobbiga om du anstränger dig i och med att andningsfrekvensen ökar. Är det redan trångt när du andas lugnt blir det ännu jobbigare att andas fort.

TT: Är det generellt farligt att andas in brandrök, oavsett om man anstränger sig eller inte?

– Ja, den är ju besvärlig. Är det så att man får luftvägsförträngning så kan man behöva behandlas med läkemedel för att vidga luftrören. Är man känslig kan man snabbare få de här astmaliknande symtomen. Så det går inte att säga att det är ofarligt, absolut inte.

TT: Finns det risk för bestående skador?

– Väldigt ringa. Inte något kroniskt, att man fem-tio år efter har bekymmer. Utan det är mer den akuta exponeringen som kan vara väldigt, väldigt besvärlig.

TT: Vad ska man göra om man upplever symtom efter att ha andats in brandrök?

– Om vi pratar om att man är på en tillställning och spelar tennis så ska sjukvårdspersonal bedöma personen i fråga – om det är så att man behöver behandling med luftrörsvidgande medicin. Då kan man behöva få den medicinen inliggande på sjukhus om det är riktigt, riktigt allvarligt och man behöver få den flera gånger. Så medicinsk personal ska värdera personen, om det räcker med att avbryta och förflytta sig från området eller om man faktiskt behöver någon slags medicinsk insats.

Marie Carlsson/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons