Annons
Nyheter

Nytt prisrekord – kraftverket i Karlshamn i gång

Ett nytt alla tiders prisrekord på el kommer att sättas under onsdagen i Sydsverige. Enligt elbörsen Nordpool kommer en kilowattimme att kosta 5:70 kronor. Ovanpå det tillkommer elbolagens påslag och skatter.
Ekonomi • Publicerad 16 augusti 2022
Det oljeeldade Karlshamnsverket i drift. Arkivbild.
Det oljeeldade Karlshamnsverket i drift. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

I spåren av de rekordhöga elpriserna i Sydsverige har ägaren Uniper dragit i gång det oljeeldade Karlshamnsverket.

Verket förbränner 70 000 liter olja i timmen och har varit i gång en vecka, skriver Aftonbladet.

Annons

– Vi har kört ganska regelbundet den senaste veckan. Det har att göra med den effektsituation som vi har i södra Sverige i dag, säger presschef Torbjörn Larsson till tidningen.

Staffan Engström är enhetschef på Svenska kraftnät. Enligt honom råder det ingen effektbrist i Sverige just nu.

– All efterfrågan som önskas från marknaden tillgodoses. Så en brist är det inte just nu, men däremot så ser vi väldigt höga priser.

Elpriset i södra Sverige påverkas bland annat av en hög efterfrågan på el i andra länder, enligt Engström.

– Prisbilden har ändrats i Nordeuropa där det, utifrån en gasbristsituation, har blivit ett minskat utbud.

Även väder och vind har betydelse för elpriset.

– Är det en mindre blåsig dag, till exempel, så kommer det att påverka priset för då blir det mindre tillgång även om efterfrågan är lika stor.

Det tidigare prisrekordet i södra Sverige, elområde 4, sattes för en vecka sedan, 4:47 kronor. De senaste två veckorna har priset dragit iväg ordentligt igen, främst i Sveriges södra halva, efter en viss lättnad tidigare under sommaren. Ytterligare stigande gaspriser drar upp elpriset på kontinenten. Samtidigt har det varit svaga vindar i det högtrycksväder som råder.

Priskontrasten till norra Sverige är enorm. I elområde 1, norra Norrland, kostar elen under onsdagen fem öre per kilowattimme.

Fakta: Karlshamnsverket

Karlshamnsverket är ett oljeeldat topp- och reservkraftverk och ligger i Karlshamn i södra Sverige, där kapacitetsbehovet är högre än i andra delar av landet. Verket utgör produktionsdelen i den så kallade effektreserven, som upphandlas av Svenska kraftnät för vintern.

Effektreserven finns även som en beredskap eller stöd om det uppstår elbrist i Sverige. Karlshamnsverket kan gå från beredskap till produktion på två timmar.

Den totala effekten ligger på 662 MW.

Källa: Uniper

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons