Annons

Oro för SM-slutspel: "Ser inte jätteljust ut"

Många ishockeyligor i Europa har redan avslutat säsongerna.
I Sverige har man skjutit upp slutspelet i hopp om att det kan börja den 24 mars.
Ishockey • Publicerad 12 mars 2020
Den 24 mars är det tänkt att SM-slutspelet ska starta, inför tomma läktare.
Den 24 mars är det tänkt att SM-slutspelet ska starta, inför tomma läktare.Foto: Robert Nyholm/TT

Ishockeysäsongen i SHL avslutades inför tomma läktare och nu väntar ett uppehåll på nästan två veckor innan det uppskjutna SM-slutspelet är tänkt att börja.

Men frågan är hur det blir med den saken.

Annons

Många ligor i Europa har bommat igen för säsongen, NHL har pausat på obestämd tid – samtidigt som utbredningen av coronaviruset fortsätter i Sverige och världen.

– Det ser ju inte så jätteljust ut, alla andra ligor i hela Europa har ju mer eller mindre lagt ner. Alla lever väl på hoppet, men mer än så kan man inte fokusera just nu, säger Rögles Ted Brithén.

"Ångestkänsla"

Röglestjärnan säger att det känns jobbigt att allt kan ta slut redan nu, efter att Ängelholmsklubben gjort en lysande grundserie och slutat trea.

– Jag åkte till matchen i dag med en liten klump inombords på något sätt. Jag vet inte om jag kan kalla det lite ångestkänsla över att det skulle vara slut här. För alla hockeyälskare tror jag att det är samma sak. Vi spelare önskar ju också att spela hockey.

Lagkamraten Dennis Everberg:

– Vi är väl medvetna om att det kan vara sista matchen och högst troligt blir det väl det. Det är vad jag tror. Tittar man på andra ligor har de stängt.

– Det är lite sorgligt. Man har drömt att spela ett slutspel här inne. Sedan kommer det här, men det finns saker som är viktigare än hockey också.

"Känns konstigt"

Rögle avslutade SHL-säsongen med att besegra Malmö med 5–2 i ett hemmaderby. Malmös tränare Peter Andersson ifrågasatte att matcherna i slutomgången över huvud taget spelades, samtidigt som många andra i samhället blivit tillsagda att jobba hemifrån.

– Då ska vi åka till arbetet och jobba. Det känns rätt konstigt om jag ska vara ärlig, tycker jag i alla fall. Och jag själv kan ju känna att man var väldigt tudelad i förberedelser och under matchen också. Varför spelar vi? säger Andersson.

Tror du att det blir ett slutspel?

Annons

– Nej, det tror jag inte.

I Göteborg avslutades serielunken med att Frölunda vann SM-finalreprisen mot Djurgården med 3–2. Samuel Fagemo inledde målskyttet och konstaterade efteråt att han stöttar beslutet att skjuta upp slutspelet.

– Det är inte så mycket vi kan påverka. Jag tycker att det är rätt beslut, säger han.

Tränaren Roger Rönnberg ser i alla fall fram emot att det blir ett litet uppehåll innan slutspelet – kanske – spelas.

– Vi kommer att må jättegott av att vila lite mentalt och knäppa av lite grann. Vi har inte kunnat göra det under den här säsongen, någon längre period, i och med att vi spelar CHL, säger han.

Örebros tränare Niklas Eriksson, vars lag ska spela direkt i åttondelsfinalerna, hoppas att slutspelet blir av – även om det skulle bli utan publik på läktarna.

– Jag föredrar att det avgörs, då blir det ändå en sportslig grej. Sedan kan det finnas vissa risker med det, om en smitta kommer in i ett lag och då blir det svårt att genomföra slutspelet – och inte sportsligt rätt heller om det skulle bli så. Så det finns en problematik i det hela. Men det är ingen idé att skjuta upp det längre än 24 mars, antingen spelar man utan publik då eller inte alls, säger han.

Örebrospelaren Marcus Weinstock är samtidigt tveksam till ett slutspel utan publik.

– Vi vill ha stämning och fest runt ett slutspel, det är ju det vi har siktat på. Om inte de (fansen) som det betyder mest för, och som är där och stöttar oss i vått och torrt, inte får vara där och supporta oss så skulle det inte bli samma sak. Det tror jag alla spelare kan stämma in i.

Micke Larsson/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons