Annons

Rysk-belarusisk militärövning: "Sätter press"

Ryssland och Belarus har inlett en gemensam militärövning som väcker oro i Ukraina och omvärlden.
Det ryska syftet är att planera hur Belarus kan användas framöver, och sätta press på väst, enligt forskaren Ryhor Nizhnikau.
Belarus • Publicerad 16 januari 2023
Ryska soldater under en övning i Belarus den 28 december. Bild från det ryska försvarsdepartementet.
Ryska soldater under en övning i Belarus den 28 december. Bild från det ryska försvarsdepartementet.Foto: Rysslands försvarsdepartement/AP/TT

Övningen mellan de två ländernas flygvapen ska pågå fram till den 1 februari, rapporterar AFP.

Från Minsk understryks att den inledda militärövningen enbart är defensiv och ska fokusera på spaning och försvar. Samtliga militära flygfält i Belarus kommer att användas under övningen, enligt försvarsdepartementet i Minsk.

Annons

I oktober meddelade Minsk bildandet av en gemensam regional styrka med Moskva. Sedan dess har flera tusen ryska soldater anlänt till Belarus.

I Ukraina och omvärlden väcker övningen oro för en ny rysk offensiv med Belarus som språngbräda. Under den ryska invasionen i februari utgick de ryska styrkorna delvis från belarusisk mark, men Belarus ledare Aleksandr Lukasjenko har upprepade gånger sagt att han inte kommer att skicka sina soldater till fronten.

"Förbereder Belarus"

Ryhor Nizhnikau, Belaruskännare och forskare vid Finlands utrikespolitiska institut (FIIA) ser inte någon snar, stor risk för en ny rysk offensiv mot Ukraina via Belarus, även om en sådan är möjlig.

– Koncentrationen av ryska soldater i Belarus talar emot det. De uppemot omkring 10 000 som vi ser finns på plats är långt färre än det antal som krävs. Fram tills dess Ryssland börjar samla den nödvändiga styrkan för att attackera Ukraina, är risken begränsad, säger han.

Men Ryssland ser Belarus som en viktig strategisk tillgång och allt tyder på att man nu förbereder och planerar för hur man effektivare kan använda Belarus mot Ukraina i framtiden, enligt Nizhnikau.

– Den ryska strategiska användningen av belarusiskt luftrum kommer att öka eftersom det sker ständiga attacker från Ukraina mot flygbaser i Ryssland. I Belarus blir det omöjligt för Ukraina att attackera ryska baser med robotar eller drönare – det skulle vara en krigsförklaring gentemot Belarus.

Sätter press på väst

Ett annat syfte Ryssland har med att använda Belarus är att sätta press på väst.

– Ryssland använder Belarus som vapen mot Nato. Tidigare har man använt sig av migranter för att sätta press, nu används Belarus mer som ett militärt vapen.

– Belarus möjliggör kriget och deltar faktiskt i det, utan att själv sätta styrkor på ukrainsk mark. De gör allt vad de kan utan att riskera den politiska stabiliteten i landet, och Moskva förstår att den belarusiska armén är svag och att folk är emot kriget.

Risken är stor att Ryssland placerar kärnvapen i Belarus om man känner sig kunna lita på Belarus ledare, enligt Nizhnikau.

Annons

– För väst skulle det utgöra en stor risk, både politiskt och militärt, som man måste svara på. Ryssland kan använda detta som press i framtiden, säger han.

Den amerikanska tankesmedjan Institute for the Study of War (ISW) bedömer att risken för en rysk offensiv via Belarus ökat, men att den fortfarande är låg. Däremot kommer antalet ryska soldater stationerade i Belarus att öka under 2023, enligt ISW.

Fakta: Belarus under kriget

Två veckor före den storskaliga invasionen av Ukraina bröt ut höll Ryssland och Belarus gemensamma militärövningar, bland annat nära gränsen mellan Belarus och Ukraina. Västmakter hade vid det laget larmat om ryska krigsplaner under en tid. Ryska soldater stannade kvar i Belarus efter övningarna.

Vid invasionen den 24 februari gick ryska styrkor in i Ukraina från Belarus, vilket innebar att de fick kortast möjliga väg mot huvudstaden Kiev.

Västvärldens straffsanktioner med anledning av kriget har inkluderat även Belarus.

Tre dagar senare riggades en folkomröstning om grundlagen i Belarus där Aleksandr Lukasjenkos makt utökades. Det blev också möjligt att hysa ryska styrkor mer permanent i landet, liksom kärnvapen. Protester mot ändringarna och kriget slogs ned och hundratals greps.

Belarus har med jämna mellanrum under krigets gång hållit i plötsliga beredskapsövningar. Ryssland har också avfyrat robotar mot Ukraina från Belarus, vilket Lukasjenko till en början försökte dementera. Flera flygbaser används av ryska plan.

Fakta: Utrikespolitiska institutet med flera

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons