Annons
Nyheter

Orubblig Trump åtalas på nytt

Ytterligare ett åtal har väckts mot Donald Trump. Men USA:s tidigare president hävdar sin oskuld och att han har folkets stöd.
"Jag har aldrig förr fått ett så starkt stöd för min sak", skriver han på plattformen Truth Social.
På torsdagen ska han möta domaren i fallet.
USA • Publicerad 2 augusti 2023
USA:s förre president Donald Trump. Arkivbild.
USA:s förre president Donald Trump. Arkivbild.Foto: Andrew Harnik/AP/TT
Den särskilde åklagaren Jack Smith presenterar åtalet.
Den särskilde åklagaren Jack Smith presenterar åtalet.Foto: Jacquelyn Martin/AP/TT

Åtalet på fyra punkter gäller Donald Trumps försök att få resultatet efter presidentvalet 2020 ogiltigförklarat och brotten beskrivs bland annat som konspiration.

"Syftet med konspirationen var att kullkasta de legitima resultaten av presidentvalet 2020 genom att använda medvetet falska påståenden om valfusk", står det i åtalet.

Annons

Enligt det 45 sidor långa åtalet ska Trump ha försökt justera resultatet efter presidentvalet 2020 till sin fördel. Det kulminerade i stormningen av kongressbyggnaden Kapitolium den 6 januari 2021. Men innan dess ska den dåvarande presidenten ha försökt påverka bland annat valarbetare och folkvalda i flera delstater.

Flera medkonspiratörer

Den särskilde åklagaren Jack Smith säger att stormningen av Kapitolium genomfördes av Trump-anhängare som drevs av hans lögner om valfusk.

Inne i byggnaden skulle kongressen då formellt utse demokraten Joe Biden till vinnare i presidentvalet 2020 när Trumps anhängare tog sig in.

– Vi kommer att försöka få till en snabb rättegång så att våra bevis kan prövas i domstol och bedömas av en jury, säger Smith.

Sex medkonspiratörer nämns i åtalet, men inte vid namn eftersom de inte åtalas för några brott. Enligt CNN går det via tidigare publicerade uppgifter att identifiera fem av dem, bland andra Trumps förre advokat Rudy Giuliani.

Giuliani själv säger enligt The Washington Post att han inte sett att några lagar har brutits och att Trump är "helt oskyldig".

För Trumps vicepresident Mike Pence, som var en av måltavlorna under kongresstormningen och som liksom Trump vill bli Republikanernas presidentkandidat inför nästa års val, är åtalet en tankeställare.

"Dagens åtal är en viktig påminnelse. En person som sätter sig över konstitutionen bör aldrig bli USA:s president", säger Pence i ett uttalande, skriver Politico.

I domstol på torsdagen

Trump väntas framträda i en federal domstol i Washington DC på torsdagen, rapporterar CNN.

Då kommer han att möta distriktsdomaren Tanya Chutkan. Hon har dömt vid flera 6 januari-rättegångar och ska ha utmärkt sig genom att utdöma strängare straff än justitiedepartementets rekommendationer.

Annons

Men Trumps advokater har redan aviserat att de ska göra vad de kan för att flytta rättegången från "det djupt demokratdominerade" Washington till West Virginia, där Trump har större stöd.

– Vi tittar på alternativen, säger advokaten John Lauro till CBS.

På plattformen Truth Social står Trump på sig och skriver under eftermiddagen, svensk tid, att han får starkt stöd. Han upprepar tidigare ord om att åtalet är en häxjakt mot "er mycket framgångsrike president".

"Det har riktat världens blickar mot den korruption och de skandaler och misslyckanden som har ägt rum i USA de senaste tre åren", fortsätter han.

Tredje åtalet

Det här är det tredje åtalet mot Trump. I mars väcktes åtal gällande bokföringsbrott och i juni kom Smith med anklagelser gällande hur expresidenten och hans stab hanterat hemliga dokument. Trump hävdar sin oskuld i båda fallen.

Trots åtalen leder Donald Trump stort i kampen om Republikanernas presidentkandidatur. Hela 54 procent av partiets anhängare vill se honom som kandidat, enligt en sammanställning av åtta nationella mätningar som Real Clear Politics gjort.

Om det var presidentval i dag och det stod mellan Trump och sittande Joe Biden skulle det i princip bli dött lopp, enligt opinionsmätningarna.

Fakta: Kongresstormningen

Den 6 januari 2021 samlades ledamöterna i USA:s kongress i Kapitolium för att räkna presidentvalets elektorsröster och formellt utse demokraten Joe Biden till valvinnare och näste president.

I huvudstaden Washington DC hade samtidigt också tiotusentals anhängare till Donald Trump samlats för ett politiskt massmöte på temat "Rädda Amerika". Vid mötet upprepade Trump sina felaktiga påståenden om systematiskt valfusk och påstod att han var den egentlige segraren. Han uppmanade sina anhängare att gå till kongressen: "Om ni inte fajtas utav helvete kommer ni inte att ha ett land längre", sade den dåvarande presidenten.

Delar av folkmassan gjorde som han sade. Protesterna övergick till våld när hundratals personer stormade kongressbyggnaden och drabbade samman med polis. Vissa tog sig så långt som in i talman Nancy Pelosis kontor och in i en av kamrarna. Delar av byggnaden vandaliserades.

Fem människor, varav en polis, miste livet i samband med attacken.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons