Annons
Insändare

Osanna påståenden av Vänsterföreträdaren

Susanne Ringskog Vagnhammar (V) tar till brösttoner i YA 11 maj. Hon far med osanningar kring Attendos ägarskap, vinst och den skatt vi betalar i Sverige. Samtidigt vill hon förhindra möjligheten för Simrishamns medborgare att välja den utförare de har förtroende för och känner sig trygga med.
Simrishamn • Publicerad 14 maj 2019
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Lillevångshemmet
Lillevångshemmet

Låt mig redogöra för hur verkligheten ser ut.

Socialstyrelsens brukarundersökning visar att 76 procent av de som svarade på enkäten är nöjda med sin tillvaro på Attendo Lillevångshemmet. Det är ett avsevärt bättre resultat än exempelvis Solgläntan Kivik som är kommunens eget äldreboende.

Annons

Brukarundersökningen visar också att andelen positiva svar avseende bemötande, förtroende för personal samt möjlighet att komma utomhus har en högre andel positiva resultat än genomsnittet för särskilda boende i Simrishamn.

Attendos ägarskap, vinst och skatt. Attendo är börsnoterat och ägs idag av Nordstjernan som är ett investeringsföretag som är stiftelseägt och pensionsbolag såsom AP-fonderna. 2018 betalade vi 226 miljoner kronor i skatt, varav 94 miljoner i Sverige.

Attendos vinst förra året var 321 miljoner kronor. Hade Ringskog Vagnhammar tittat närmare på siffrorna och varit ärlig mot Ystad Allehandas läsare så hade hon sett och förhoppningsvis även nämnt i sin artikel att marginalen förra året låg på tre procent och av vinsten återinvesteras 70 procent i verksamheten.

De pengarna investeras i nya arbetssätt, i kvalitet, i moderna hjälpmedel, i fler äldreboendeplatser och i fler medarbetare.

Bemanningen. När det gäller bemanningen så görs det efter behov och vi följer de avtal som finns med kommunen.

Ibland görs schemaändringar som innebär förändringar i personalstyrkan, framförallt för att minska på administration. Syftet är att vår personal ska kunna spendera mer tid på aktiviteter som adderar värde för våra kunder.

Nu redogör Susanne Ringskog Vagnhammar för det som Vänsterpartiet i alla år kastar mot de privata omsorgsföretagen – det är Jersey, det är skatteflykt, misär och ett allmänt misstänkliggörande.

Men på frågan om hur välfärdens utmaningar och bristen på äldreboendeplatser ska lösas har Susanne Ringskog Vagnhammar tyvärr inget svar på.

Makan Afshinnejad

Presschef, Attendo

Annons
Annons
Annons
Annons