Annons
Nyheter

Handel i fokus när EU mötte Asean

Vackra ord om närmare kontakter dominerade när stats- och regeringscheferna från EU och Asean-länderna samlades i Bryssel.
Men också samtal om Indonesiens planerade sexförbud för ogifta.
EU • Publicerad 14 december 2022
EU:s rådsordförande Charles Michel, Indonesiens president Joko Widodo och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen vid onsdagens EU-Asean-toppmöte i Bryssel.
EU:s rådsordförande Charles Michel, Indonesiens president Joko Widodo och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen vid onsdagens EU-Asean-toppmöte i Bryssel.Foto: Olivier Matthys/AP/TT

Dagens träff i Bryssel var ett sorts jubileumsmöte för att fira 45 år av samarbete mellan de två organisationerna.

– EU och Asean är världens två mest avancerade regionala ekonomiska organisationer. Vi förstår varandra mycket väl och delar samma värderingar och samarbetsanda, sade EU:s rådsordförande Charles Michel i sitt öppningstal, där han genast satte handeln i första hand.

Annons

– Handel är ett kraftigt verktyg för att främja tillväxt och bättre kontakter mellan regioner. Vi hoppas också kunna utveckla ett handelsavtal mellan EU och Asean, sade ordföranden.

Investeringar

Mycket handlar om att knyta närmare kontakter, inte minst i ljuset av Rysslands krig i Ukraina och Kinas allt tyngre roll i globala sammanhang.

EU har erbjudit länderna ett investeringspaket värt 10 miljarder euro – drygt 100 miljarder kronor – inom ramen för den "globala inkörsport" som lanserats för att hjälpa till med investeringar i inte minst infrastruktur runt om i världen, som ett västligt alternativ till motsvarande storsatsningar från Kina.

– Många mil skiljer oss åt, men det finns många fler värderingar som förenar oss, sade kommissionsordförande Ursula von der Leyen vid mötet.

Ett område där det råder oenighet är samtidigt synen på Rysslands krig. EU hade gärna fått med sig Aseanländerna på ett fördömande av det ryska agerandet, men hade redan på förhand fått nöja sig med att konstatera att "merparten av länderna" gör det.

Från Aseans sida betonas att man inte vill hamna i ett kalla kriget-läge där man behöver välja sida.

Sexsamtal?

Bland deltagarna i mötet fanns bland andra Filippinernas nyvalde president Ferdinand Marcos Jr och indonesiske kollegan Joko Widodo.

För den sistnämnde varslades på förhand om frågor om det förbud mot sex före äktenskapet bland indonesiska par som landet är på väg att införa, trots internationell kritik.

– Jag tror att det även ur investeringssynpunkt finns frågor om huruvida den här lagstiftningen kommer att uppmuntra folk att besöka (landet), sade en högt uppsatt EU-källa på en genomgång inför toppmötet.

Widodo var dock tydlig med att i sin tur efterlysa jämbördighet i relationerna mellan EU och Asean.

Annons

– Det får inte vara så att den ena dikterar för den andra och anser att dess åsikter är bättre, sade Widodo enligt nyhetsbyrån AFP.

Fakta: Länderna i Asean

Asean – Förbundet för sydostasiatiska länder – grundades 1967 av utrikesministrarna i fem länder: Filippinerna, Indonesien, Malaysia, Singapore och Thailand. Senare har organisationen utökats med ytterligare fem länder: Brunei (1984), Vietnam (1995), Laos och Myanmar (1997) och Kambodja (1999).

Organisationen har sitt säte i Jakarta i Indonesien och har liksom EU ett roterande ordförandeskap mellan länderna, som under 2022 innehas av Kambodja. Generalsekreterare sedan 2018 är Lim Jock Hoi från Brunei.

Aseanländerna samlar totalt drygt 650 miljoner invånare.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons