Annons
Nyheter

Ovanligt sena isar – risk för vandrande älgar

I Sorsele matar man älgar med hö i ett försök att pausa deras vandring österut till dess att isen hinner tjockna. De som försöker ta sig vidare riskerar att drunkna.
Djur • Publicerad 1 januari 2021
Älgar på isen utanför Oslo i Norge. Arkivbild.
Älgar på isen utanför Oslo i Norge. Arkivbild.Foto: Heiko Junge/NTB/TT

– Jag var där och avlivade en som legat för länge i en vak, det tar emot något fruktansvärt när kon har gått igenom och kalven står på isen och väntar på sin mamma, säger Magnus Bidner, kommunjägare i Sorsele.

Sedan en och en halv vecka tillbaka har ett stort antal älgar, uppemot 80 stycken, samlats på en udde utanför Sorsele i Västerbottens län, vilket Västerbotten-Kuriren först rapporterade om.

Annons

Älgarna är på vandring, från fjällen ut mot kusten, i jakt på mat och i ett försök att undvika den värsta snön och kylan.

Att älgarna vandrar är inget konstigt, det gör de varje år och det är vanligt att många älgar under vandringen korsar älven strax söder om Sorsele.

– De styrs ihop av vattendragen till en udde där alla vill gå över älven. Nedanför är ett ganska långt forsparti och ovanför är samhället. Det här är ett ställe där det blir naturligt att det samlas mycket älg, berättar Magnus Bidner.

Ovanligt svag is

Men i år har det milda vädret lett till att isen på älven inte hunnit bli tjock nog att bära älgarna.

– Det är ovanligt att det är så dålig is den här tiden på året. Normalt, när det varit lite kallare under hösten så brukar det ha frusit redan så älgarna kan gå över, säger Magnus Bidner.

Medan många av älgarna stannar kvar på udden är det flera som försöker korsa älven, går igenom och i värsta fall drunknar i det kalla vattnet.

– Driften att gå österut är jättestark för älgarna. Speciellt när de blivit stående och ätit upp all mat, då måste de vidare. Du ser aldrig en älg som vänder tillbaka och går västerut, vilket skulle vara det bästa de kunde göra.

Matar med hö

I ett försök att få älgarna att stanna tills isen lagt sig har man kört ut höbalar till udden, så att älgarna ska ha att äta. Enligt väderprognosen väntas kallare väder i helgen och det skulle räcka med ett par dagar med kyla för att älgarna ska kunna vandra vidare, säger Magnus Bidner.

– Det ser ut som det ska bli 12–15 minus nu i helgen och då går det rätt fort. Men nu har de ju redan varit där en och en halv vecka, många av dem, så det börjar bli panik.

Det finns flera passager på älgarnas vandring som kan bli kritiska och varje år drunknar älgar – problemet på just den här platsen, menar Magnus Bidner, är att den ligger nära samhället där folk rör sig.

– Folk som är ute och promenerar ser älgar i vakar och det är känsligt. Även vi jägare tycker det är jättejobbigt.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons