Annons
Nyheter

Över 100 kan ha dödats i Nigerattack

17 soldater har dödats i en attack utförd av misstänkta jihadister i Niger, nära landets gräns mot Mali, uppger Nigers försvarsdepartement. Armén säger sig ha dödat 100 angripare.
Niger • Publicerad 16 augusti 2023
Koutougou ligger i västra Niger.
Koutougou ligger i västra Niger.Foto: Anders Humlebo/TT

Ett arméförband blev "offer för ett terroristbakhåll nära staden Koutougou", skriver departementet i ett uttalande. Ytterligare 20 soldater ska ha skadats i attacken, varav sex allvarligt.

Under tillbakadragandet dödades 100 av de misstänkta jihadisterna, hävdar armén.

Annons

Precis som grannländerna Mali och Burkina Faso kämpar Niger med ett jihadistiskt uppror som startade i Mali 2012. Det så kallade tregränsområdet mellan länderna utsätts regelbundet för attacker av rebeller med kopplingar till terrorrörelserna IS och al-Qaida.

Niger styrs sedan tre veckor tillbaka av en militärjunta, efter att den folkvalde presidenten Mohamed Bazoum avsattes i en statskupp. Den tidsbrist som den västafrikanska samarbetsorganisationen Ecowas satte upp för juntan att backa löpte ut den 7 augusti utan att någon åtgärd vidtogs.

Men på torsdag och fredag kommer ledarna för Ecowas att mötas i Ghana för att diskutera ett eventuellt militärt ingripande, uppger militära och politiska källor till AFP.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons