Annons
Nyheter

Över 140 döda i översvämningsdrabbat Kina

Minst 141 människor har omkommit eller saknas efter att översvämningar som har drabbat stora delar av centrala och östra Kina har nått rekordnivåer på flera håll.
Läget väntas förvärras ytterligare.
Kina • Publicerad 13 juli 2020
Invånare tar en simtur vid en paviljong som översvämmats vid Yangtzefloden i Wuhan i Hubeiprovinsen i förra veckan.
Invånare tar en simtur vid en paviljong som översvämmats vid Yangtzefloden i Wuhan i Hubeiprovinsen i förra veckan.Foto: Chinatopix/AP/TT

Den enorma Yangtzefloden rinner bland annat genom Wuhan i Hubeiprovinsen, där coronaviruset först rapporterades strax före nyår. Flodens vattennivåer har nu nått den tredje högsta nivå som har noterats hittills i mångmiljonstaden, och väntas fortsätta stiga under veckan, rapporterar statskontrollerade medier.

Översvämningar har varit ett årligen återkommande problem i landet sedan urminnes tider, ofta längs just Yangtzefloden. I år har ihållande regn sedan sent i juni lett till översvämningar i stora områden, vilket har drabbat över 37 miljoner människor. 28 000 hem har hittills förstörts.

Höjda varningsnivåer

Annons

33 floder i landet har nått rekordhöga vattennivåer, och varningar har utfärdats för 433 floder, uppger vattenresursmyndigheten på måndagen.

– När vi kommer in i den viktigaste perioden för att bromsa översvämningarna, från slutet av juli till tidigt i augusti, är den nuvarande utvecklingen dyster på Yangtze och Taisjön, säger Ye Jianchun vid myndigheten.

President Xi Jinping uppmanar de lokala myndigheterna i de drabbade områdena att organisera räddningsarbete och att flytta på invånare på utsatta platser.

Vatten upp till taket

I videoinslag i statskontrollerade medier syns översvämmade städer där vattnet når till taket på envåningshus och invånare hämtas därifrån med uppblåsbara båtar. På andra håll syns hem som förstörts av jordskred som orsakats av regnen.

Förutom Hubei har även provinserna Jiangxi och Hunan drabbats hårt i centrala Kina. Det gäller även Anhui, Zhejiang och Jiangsu i landets östra delar och jättestaden Chongqing i sydvästra Kina, meddelar myndigheterna.

Fler än 4 000 människor omkom 1998, då den värsta översvämningen de senaste årtiondena inträffade, främst runt Yangtzefloden

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons