Annons

Över 40 döda i strider i syriska Idlib

Syrien • Publicerad 6 maj 2019
Ett ryskt stridsflygplan av typen SU-24M lyfter från den ryska flygbasen Hmeimim i Syrien. Arkivbild.
Ett ryskt stridsflygplan av typen SU-24M lyfter från den ryska flygbasen Hmeimim i Syrien. Arkivbild.Foto: Alexander Kots/AP/TT

Minst 43 människor dödades på måndagen i sammandrabbningar mellan regeringsstyrkor och jihadister i Idlibprovinsen i nordvästra Syrien. Samma dag besköts den ryska flygbasen Hmeimim i närheten av kuststaden Latakia, väster om Idlib, med raketer.

Minst 22 regeringssoldater och 21 jihadister dödades i måndagens strider, uppger det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet som bevakar kriget från Storbritannien enligt nyhetsbyrån AFP.

Annons

Ingen skadades i angreppet mot den ryska flygbasen, skriver nyhetsbyrån Reuters. Ryskt lyftvärn sköt ned raketerna, enligt Rysslands försvarsdepartement.

Idlib har besparats större regimoffensiver efter ett avtal i september om nedtrappning och upprättandet av en buffertzon. Men sedan den terrorstämplade alliansen Hayat Tahrir al-Sham (HTS) tog full kontroll över området i januari har angreppen intensifierats.

Omkring 200 civila har dödats i attackerna sedan i februari och nära 140 000 människor har enligt FN tvingats fly sina hem.

Cirka tre miljoner människor bor i Idlibprovinsen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons