Annons
Nyheter

Över 70 byar evakueras efter regnen i Iran

Risken för nya översvämningar har fått iranska myndigheter att beordra evakuering av över 70 byar i provinsen Khuzestan i sydväst, rapporterar den statliga nyhetsbyrån Irna.
Militära styrkor, bland dem revolutionsgardet, förstärker samtidigt räddningsinsatserna.
Iran (TT-Reuters-AFP) • Publicerad 2 april 2019 • Uppdaterad 3 april 2019
Bybor i Chenan i nordvästra Iran vid byggnader som raserats av översvämningarna.
Bybor i Chenan i nordvästra Iran vid byggnader som raserats av översvämningarna.Foto: Shahram Naemvand/AP/Irna/TT

Ström och telekommunikation har slagits ut i drabbade områden, vägar har spolats iväg och människor väntar på hustaken för att få hjälp, enligt Irna.

Minst 47 människor har omkommit till följd av översvämningar, efter de kraftigaste regnen i landet på årtionden. Av 31 provinser är 26 drabbade och undantagstillstånd har utlysts på flera håll sedan regnen började den 19 mars.

Annons

Tyskland och Storbritannien har erbjudit humanitär hjälp till Iran, bland annat 40 båtar.

Också Syrien har drabbats av kraftiga översvämningar. Över 40 000 flyktingar har fått se sina läger översvämmade de senaste tre dagarna, enligt FN. I provinsen Idlib i nordväst har 14 flyktingläger drabbats, och organisationen Vita hjälmarna beskriver situationen som katastrofal.

I Aleppo har vattnet förstört flyktingtält och ett landsortssjukhus har tvingats stänga.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons