Annons

Övergångsregering i Sudan

Sudan • Publicerad 5 september 2019
Sudans premiärminister Abdalla Hamdok presenterar landets övergångsregering efter president Omar al-Bashir och det militärstyre som störtade den auktoritäre ledaren.
Sudans premiärminister Abdalla Hamdok presenterar landets övergångsregering efter president Omar al-Bashir och det militärstyre som störtade den auktoritäre ledaren.Foto: AP/TT

Sudan får sin första regering sedan landets auktoritäre ledare Omar al-Bashir störtades av militär efter decennier vid makten. På torsdagen presenterade premiärminister Abdalla Hamdok de 18 ministrar, varav fyra kvinnor, som ska leda landet.

Ministrarna har föreslagits av den rörelse som ledde protester mot al-Bashir och mot de militärer som tog över makten när president al-Bashir störtades i april. Premiärminister Hamdoks regeringsbildning drog dock ut på tiden, bland annat då den tidigare FN-medarbetaren ville få med flera kvinnor i regeringen samt att samtliga regioner skulle vara representerade. Sudan får nu sin första kvinnliga utrikesminister.

Annons

Övergångsregering ska leda Sudan i 39 månader enligt den överenskommelse som slöts mellan proteströrelsen och de generaler som tog makten. Uppgörelsen om maktdelning slöts i augusti.

– I dag inleds en ny era. Vår högsta prioritet för övergångsregeringen är att få ett slut på stridigheterna och skapa varaktig fred, sade Hamdok.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons