Annons
Nyheter

Överraskande fynd i avlägset asteroidbälte

Rymdforskare har med hjälp av superteleskopet James Webb fått veta mer om asteroidskivan runt stjärnan Fomalhaut. Bortom det yttre, redan kända, bältet finns ytterligare två bälten.
Rymden • Publicerad 8 maj 2023
Skivan runt stjärnan Fomalhaut, cirka 25 ljusår från solen, består av tre asteroidringar med mellanrum som kan rymma planeter. Bilden är skapad med data från James Webb-teleskopet. Fläcken i mitten innebär avsaknad av data.
Skivan runt stjärnan Fomalhaut, cirka 25 ljusår från solen, består av tre asteroidringar med mellanrum som kan rymma planeter. Bilden är skapad med data från James Webb-teleskopet. Fläcken i mitten innebär avsaknad av data.Foto: Nasa-ESA-CSA-University of Arizona

Strukturerna är sannolikt formade efter den kraftiga gravitationen från oupptäckta planeter, skriver den europeiska rymdorganisationen ESA i ett pressmeddelande. Det kan jämföras med hur Kuiperbältet i vårt solsystems ytterkanter formas efter Neptunus.

"Bältena runt Fomalhaut är något av en spänningsroman. Var är planeterna?" säger den amerikanske forskaren George Rieke.

Annons

"Det är ingen vild gissning att det förmodligen finns ett väldigt intressant planetsystem runt stjärnan."

Den ungdomliga stjärnan Fomalhaut är relativt närbelägen och synlig med blotta ögat i stjärnbilden Södra fisken.

Till forskarnas förvåning är asteroidbältena – som sträcker sig 23 miljarder kilometer ut, 150 gånger avståndet mellan jorden och solen – mycket mer komplexa än i vårt solsystem.

"Strukturen är väldigt spännande. Varje gång astronomer ser mellanrum och ringar i en skiva utbrister de: 'Där kan det finnas inbäddade planeter som formar ringarna'", säger Rieke.

Skivan med himlakroppar upptäcktes 1983. Men det är först nu, via James Webbs infraröda teknik, som de två inre asteroidbältena kan urskiljas.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons