Annons
Nyheter

Oviss framtid för byggbranschen

Byggbranschen har hittills klarat coronakrisen bra. Nu återstår det att se hur hårt de kommande kvartalen påverkas – och vilka segment som klarar sig i stormen.
Ekonomi • Publicerad 28 april 2020
Coronavirusets effekter har ännu inte slagit mot byggbranschen, men bolagen flaggar för att effekterna kan eftersläpas. Arkivbild.
Coronavirusets effekter har ännu inte slagit mot byggbranschen, men bolagen flaggar för att effekterna kan eftersläpas. Arkivbild.Foto: Tomas Oneborg/TT

När byggbolagen Skanska och NCC släppte sina delårsrapporter på tisdagen, var det tydligt att första kvartalet var relativt förskonat från coronavirusets effekter.

– Merparten av kvartalet var normalt, vilket speglas ganska bra i NCC:s rapportering. Det hade ett bra kvartal, säger Johan Edberg, analytiker på Handelsbanken.

Annons

För Skanskas del anser han att bilden liknar NCC:s.

– Skanskas orderingång är stark och reflekterar en marknad som i stor utsträckning fortfarande efterfrågade byggtjänster under första kvartalet. Bolaget hade också ett väldigt bra första kvartal.

"Relativt väl skyddade"

Enligt Albin Sandberg, analytiker på Kepler Cheuvreux, handlar allting nu om utsikterna för framtida kvartal.

– Både NCC och Skanska är relativt väl skyddade. NCC kanske än mer än Skanska givet att det till exempel inte har någon egen bostadsutveckling, säger Albin Sandberg.

Byggsektorn är generellt relativt sen i konjunkturcykeln. Bolagen har byggt upp en projektportfölj som man ska leverera, så även om det blir ett totalt stopp i marknaden så finns det fortfarande att göra.

– Det tror jag också är vad aktiemarknaden kanske ger bolagen lite kredd för, säger Albin Sandberg.

– Resultatet och kassaflödet kommer inte dö från dag ett utan det kommer ta ett tag innan det eventuellt sker. Till dess kanske det har kommit en lösning på hela den här virusfrågan, tillägger han.

Mycket oviss framtid

Men framtiden är exceptionellt oviss. Byggverksamhet är över tid, med viss förskjutning och fördröjning, starkt kopplat till den underliggande konjunkturen och hur BNP samt sysselsättning utvecklas.

– Det är här man ställer sig den stora frågan: vart tar konjunkturen vägen? Nu vet vi kanske lite grann om hur det känns just nu, och för det andra kvartalet. Men vad händer det andra halvåret och framför allt: vad händer 2021 och 2022? säger Johan Edberg.

– Vi är mitt emellan det som en gång var och det som komma skall, och någonstans får man göra antaganden och gissningar om framtiden, tillägger han.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons