Annons

Pakistan får lån för att betala av lån

Pakistan kommer att få nya stora hjälplån från utlandet de närmaste tre åren för att kunna fortsätta betalningarna av tidigare skulder.
Ekonomi • Publicerad 13 maj 2019
Pakistan kommer att få fortsatt stora internationella lån de närmaste tre åren för att klara av betalningarna av äldre skulder. Arkivbild.
Pakistan kommer att få fortsatt stora internationella lån de närmaste tre åren för att klara av betalningarna av äldre skulder. Arkivbild.Foto: Mark Lennihan/AP/TT

Enligt Abdul Hafeez Shaikh, regeringens finansielle rådgivare, har Pakistans skulder till omvärlden stigit till över 90 miljarder USA-dollar (cirka 865 miljarder kronor) samtidigt som exporten har minskat under de senaste fem åren.

– Därför kommer Pakistan att ta emot sex miljarder dollar från IMF, och dessutom kommer två till tre miljarder dollar från Världsbanken och Asiatiska utvecklingsbanken (ADB) under de närmaste tre åren, säger han i statlig tv efter att ha undertecknat överenskommelserna.

Annons

Abdul Hafeez Shaikh säger att landets handelsunderskott har nått 20 miljarder dollar samtidigt som den utländska valutareserven har sjunkit med 50 procent under de senaste två åren.

– Vi har ett glapp på tolv miljarder dollar i våra årliga betalningar och vi har inte kapacitet att betala dem, säger han.

IMF (Internationella valutafonden) bekräftar överenskommelsen.

"Programmet siktar på att stödja myndigheternas strategi för starkare och mer balanserad tillväxt genom att minska inhemska och yttre obalanser, förbättra affärsklimatet, stärka institutioner, öka insynen och skydda sociala utgifter", skriver Ramirez Rigo, chef för IMF:s delegation, .

Rättat: I en tidigare version av texten beskrevs åtgärderna som bidrag och som att Pakistan "får pengar". Men det handlar om lån.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons