Annons
Nyheter

Pakistan: Världen står med oss

Världen står vid Pakistans sida. Det säger landets vice utrikesminister efter att det internationella samfundet lovat över 90 miljarder kronor i bistånd efter de förödande översvämningarna – ett större gensvar än man vågat hoppas på.
Pakistan • Publicerad 9 januari 2023
Bild från Sindhprovinsen i södra Pakistan i slutet av oktober. Arkivbild.
Bild från Sindhprovinsen i södra Pakistan i slutet av oktober. Arkivbild.Foto: Fareed Khan/AP/TT
Översvämmade områden 1 juli–31 augusti 2022.
Översvämmade områden 1 juli–31 augusti 2022.Foto: Johan Hallnäs/TT

Vattenmassorna har i delar av Pakistan fortfarande inte sjunkit undan efter den översvämningskatastrof som i augusti i fjol dödade över 1 700 människor och drabbade cirka 33 miljoner.

På måndagen kom dock ett litet hopp. Världens länder har tillsammans med ett antal organisationer lovat över 9 miljarder dollar i hjälp – en miljard mer än Pakistan bad om vid en internationell konferensen i Genève på måndagen.

Annons

– Budskapet från omvärlden är tydligt: Världen står redo att hjälpa dem som lider under naturkatastrofer och kommer inte att lämna dem ensamma, säger vice utrikesminister Hina Rabbani Khar.

Ny livlina

Pakistan hade inför mötet uppgett att landet kommer att behöva 16,3 miljarder dollar, drygt 170 miljarder kronor, under de kommande tre åren för återhämtning efter översvämningskatastrofen och för att hjälpa landet att bättre stå emot klimatförändringar. Enligt regeringen borde landet på egen hand kunna bekosta hälften, men det internationella samfundet uppmanas att finansiera resten.

– Jag ber om en hållbar internationell stödplan. Jag ber om en ny livlina, sade premiärminister Shehbaz Sharif inför mötet.

FN:s barnorganisation uppger att så många som fyra miljoner barn fortfarande lever nära förorenat och stillastående översvämningsvatten.

Nio miljoner

Miljontals människor kan fortfarande inte återvända till sina hem och de som har kunnat åka hem möts ofta av skadade eller förstörda hem och lertäckta fält där det inte går att odla.

– Detta är den största klimatkatastrofen i vårt lands historia, sade Pakistans utrikesminister Bilawal Bhutto Zardari vid konferensen.

Livsmedelspriserna har skjutit i höjden och antalet människor som står inför matosäkerhet har enligt FN fördubblats till 14,6 miljoner.

Världsbanken har uppskattat att ytterligare upp till 9 miljoner människor kan dras in i fattigdom till följd av översvämningarna.

– Inget land förtjänar att utstå det som hände Pakistan, sade FN:s generalsekreterare António Guterres vid mötet.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons