Annons

Palestinsk kritik mot Eurovision-video

Eurovision Song Contest • Publicerad 11 maj 2019
Förra året vann Israels Netta Barzilai Eurovision Song Contest. Men att tävlingen i år hålls i Israel har väckt protester, speciellt från palestinskt håll. Arkivbild.
Förra året vann Israels Netta Barzilai Eurovision Song Contest. Men att tävlingen i år hålls i Israel har väckt protester, speciellt från palestinskt håll. Arkivbild.Foto: AP/TT

Palestinska myndigheten (PA) riktar kritik mot en video från det israeliska public service-bolaget KAN. I videon som är riktad till turister på besök i Israel för att titta på Eurovision Song Contest finns bilder från Jerusalem, bland annat syns al-Aqsamoskén i stadens östra del. Jerusalem beskrivs också som "vår älskade huvudstad" i videon.

PA kräver nu att bilderna från Jerusalem klipps bort ur alla pr-klipp för musiktävlingen. De menar att Israel använder Eurovision Song Contest som propaganda för att normalsera ockupationen av östra Jerusalem.

Annons

"PR-materialet som publiceras i samband med Eurovision Song Contest och har godkänts av EBU är oacceptabelt", säger PA:s utrikesdepartement i ett uttalande.

Östra Jerusalem ockuperades av Israel 1967 under sexdagarskriget. 1980 antog Israel en lag om att utsträcka israelisk lag till att omfatta även östra Jerusalem, men anspråket har inte erkänts internationellt.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons