Annons
Nyheter

Par höll barn isolerade – "saknar insikt"

De två föräldrarna i Ystad höll sina barn isolerade från omvärlden i åratal. Nu får de knappt träffa dem – men enligt en utredning har föräldrarna försökt plantera falska minnen hos sina barn under den knappa umgängesrätt de fortfarande har kvar.
Brott • Publicerad 7 juli 2020
Det var förra sommaren som HD/Sydsvenskan avslöjade att parets fem barn misstänks ha hållits isolerade från omvärlden i åratal. Arkivbild.
Det var förra sommaren som HD/Sydsvenskan avslöjade att parets fem barn misstänks ha hållits isolerade från omvärlden i åratal. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Det var förra sommaren som HD/Sydsvenskan avslöjade att parets fem barn misstänks ha hållits isolerade från omvärlden i åratal. Då omhändertogs parets fyra minderåriga barn av socialtjänsten. Efter att isoleringen uppdagades omhändertogs barnen och föräldrarnas umgängesrätt är sedan dess knapp.

Föräldrarna har överklagat – men nu bedömer förvaltningsrätten att föräldrarnas insikt om vad de gjort är liten, vilket innebär fortsatt begränsad umgängesrätt till de tre barn av fem som fortfarande är placerade i familjehem, rapporterar Ystad Allehanda.

Annons

Med de barn som fortfarande är omhändertagna har föräldrarna bara haft rätt till visst umgänge. Men enligt en utredning av socialnämnden framgår det nu att föräldrarna under denna kontakt har försökt plantera falska minnen hos barnen.

Enligt utredningen saknar föräldrarna dessutom insikt om vad de gjort. Socialnämnden har därför begränsat umgänget – ett beslut som förvaltningsrätten nu ställer sig bakom trots att föräldrarna överklagar.

Beslutet innebär bland annat att föräldrarna bara har rätt till videosamtal varannan vecka i närvaro av en annan vuxen, samt fysiska träffar en gång varannan månad under övervakning med två av barnen. Kontakten med ett tredje barn är än striktare.

Fakta: Fyra barn omhändertogs

Fyra av familjens fem barn omhändertogs i augusti förra året av Ystads kommun. Det femte barnet har nått myndighetsålder och får bo kvar hemma.

En dom i kammarrätten slår fast att barnen under en längre tid har levt ett begränsat och isolerat liv. När barnen omhändertas saknar de grundläggande kunskaper i läs- och skrivförståelse och matematik. De kan inte heller fullt ut klockan och har svårt med tidsuppfattningen. Barnen har aldrig gått i svensk skola utan har fått undervisning i hemmet av föräldrarna.

Barnen har svårt att klara sin hygien självständigt och är oerfarna när det gäller vardagsaktiviteter som att handla i affär och åka buss. En läkarundersökning visar att alla fyra barnen har dålig balans och svag kraft i benen, vilket är ett tecken på att de inte rört sig tillräckligt. Flera av dem har också neuropsykiatriska funktionsvariationer. De har även ett problematiskt förhållande till mat.

Efter omhändertagandet mår de enligt socialnämndens utredning bra och bedöms ha goda förutsättningar att utvecklas.

Källa: Kammarrätten i Göteborg

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons