Annons

Påven: Anmälningsplikt för sexuella övergrepp

Efter skandalerna om sexuella övergrepp inom den katolska kyrkan utfärdar påve Franciskus en förordning som gör det obligatoriskt att rapportera misstankar om övergrepp.
Vatikanen • Publicerad 9 maj 2019
Påve Franciskus inför anmälningsplikt vid misstanke om sexuella övergrepp. Arkivbild.
Påve Franciskus inför anmälningsplikt vid misstanke om sexuella övergrepp. Arkivbild.Foto: Alessandra Tarantino/AP/TT

Alla stift runt om i världen är därmed förpliktigade att införa ett system för hur sexuella övergrepp ska kunna rapporteras in enligt den nya lagen som antagits av Vatikanen. Senast i juni 2020 ska ett sådant system finnas på plats.

– Detta var tidigare upp till varje enskilt samvete, men nu är det en regel som gäller alla, säger Andrea Tornielli, kommunikationsdirektör vid Vatikanen.

Annons

Den nya lagen som har antagits gäller enbart inom kyrkan och tvingar inte andra individer att rapportera in sexuella övergrepp. Händelser som präster får höra i samband med bikt ingår däremot inte i den nya lagen, trots att offer krävt det.

Den katolska kyrkan har skakats av mängder av avslöjanden om övergrepp världen över och flera högt uppsatta personer har också dömts eller lämnat sina positioner. Förra året dömdes Vatikanens tidigare ekonomichef George Pell för sexuella övergrepp i sitt hemland Australien.

Påve Franciskus säger i ett uttalande att det är dags att dra lärdom av det förflutna.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons