Annons

Påven manar till enighet i Nordmakedonien

Nordmakedonien • Publicerad 7 maj 2019
Påve Franciskus anländer till torget i Skopje, Nordmakedonien, för att delta vid en mässa under tisdagen.Foto: Boris Grdanoski

Under tisdagen anlände påve Franciskus till Nordmakedoniens huvudstad Skopje, för det andra stoppet på hans tredagars turné i Balkan.

Inför hans besök hade 15 000 biljetter sålts till den mässa där påven skulle närvara vid huvudtorget i Skopje, strax nedanför gatan där Moder Teresa en gång döptes 1910.

Annons

I Nordmakedonien utgör katoliker mindre än en procent av landets 2,1 miljoner invånare, och inför besöket har påven hyllat landets blandning av kulturer, religioner och etniciteter. Det tog han fasta på även i sitt tal i Skopje.

– De aspekterna är också väldigt viktiga för en ökad integration inom länderna i Europa. Det är min förhoppning att denna integration ska utvecklas på ett fördelaktigt sätt för hela regionen i västra Balkan, med osviklig respekt för mångfald och grundläggande rättigheter, sade påven.

Påvens budskap om enighet kan också ses som ett försök att lindra de politiska splittringar som finns i landet, efter det uppmärksammande namnbytet i höstas från Makedonien till Nordmakedonien.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons