Annons
Nyheter

"Pelosi går mot slutet av sin politiska karriär"

Nancy Pelosi, talman i USA:s representanthus, har landat i Taiwan trots risken för diplomatisk kris mellan Peking och Washington.
USA • Publicerad 2 augusti 2022
Nancy Pelosi träffade talmannen i Malaysias parlament Azhar Azizan Harun i Kuala Lumpur på tisdagen, under en Asienresa som även väntas innehålla ett stopp i Taiwan.
Nancy Pelosi träffade talmannen i Malaysias parlament Azhar Azizan Harun i Kuala Lumpur på tisdagen, under en Asienresa som även väntas innehålla ett stopp i Taiwan.Foto: AP/TT

Uppgifter om att Nancy Pelosi planerar att besöka Taiwan har lett till aggressiva utspel från Peking, som betraktar det självstyrande öriket som en del av Kina. USA:s president Joe Biden har sagt att inte heller USA:s militär ser en sådan resa "som en bra idé just nu".

– Det är tydligt att både Biden och Pentagon tycker att det här är väl riskabelt, säger Jan Hallenberg, expert på amerikansk utrikespolitik och senior forskningsrådgivare på Utrikespolitiska institutet.

Annons

– Kina ska ha en stor partikongress i höst, där ledaren Xi Jinping strävar efter att bli omvald. Han måste visa sig stark. Om han inte kan förhindra Pelosis besök trots att Kina mullrar kommer det betraktas som en motgång, säger Jan Hallenberg.

Varför genomför Pelosi besöket, trots spänningarna?

– Hon är 82 år gammal och går mot slutet av sin politiska karriär. Pelosi kommer förmodligen inte längre vara talman i representanthuset från januari 2023 eftersom Demokraterna troligen kommer förlora kongressvalet. Hon har genom hela sin karriär varit väldigt inriktad på att stödja demokratin i olika länder, inklusive i Kina, och har stöttat Taiwans strävan att vara fritt. Det är en del av hennes politiska arv. Hon är den tredje högsta politikern i världens ledande supermakt, så hon böjer sig inte för någon, vare sig Xi Jinping eller Joe Biden.

Hur skiljer sig Joe Bidens Taiwanpolitik från den som tidigare regeringar haft?

– Biden har tre gånger uttalat att USA kommer att stötta Taiwan militärt om Kina invaderar, vilket inte varit amerikansk politik tidigare. Samtidigt har det kommit officiella uttalanden att USA:s politik i frågan inte förändrats. Från kinesiskt perspektiv är det nog oklart om USA är berett att stötta Taiwan militärt.

Hur är relationen mellan Kina och USA just nu?

– Synnerligen dålig. Taiwan är det största och viktigaste problemet. Sedan har vi Sydkinesiska sjön där Kina gör anspråk på en väldigt stor del av havet, vilket andra länder motsätter sig. USA klagar också på Kinas behandling av uigurer i Xinjiangprovinsen. Peking anser i sin tur att USA lägger sig i Kinas interna angelägenheter.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons