Annons
Nyheter

Pence: Trump utsatte min familj för fara

USA:s tidigare vicepresident Mike Pence avfyrade på lördagen hård kritik mot förre presidenten Donald Trumps agerande och roll vid stormningen av Kapitolium 2021.
– Hans vårdslösa uttalanden försatte min familj i fara, sade Pence.
USA • Publicerad 12 mars 2023
USA:s tidigare vicepresident Mike Pence anser att den tidigare presidenten Donald Trump utsatte hans familj för fara vid stormningen av kongressen den 6 januari 2021. Arkivbild.
USA:s tidigare vicepresident Mike Pence anser att den tidigare presidenten Donald Trump utsatte hans familj för fara vid stormningen av kongressen den 6 januari 2021. Arkivbild.Foto: Alex Brandon/AP/TT

Mike Pence talade på lördagen under den årliga Gridironmiddagen i Washington. Vid middagen deltar journalister och politiker och tonen är vanligtvis skämtsam. Men Pence passade på att använda sin talartid för att på det hårdaste sättet hittills offentligt kritisera sin tidigare chef Donald Trump.

– President Trump hade fel. Jag hade inte befogenhet att ogiltigförklara valresultatet, och hans vårdslösa uttalanden försatte min familj och alla som befann sig i Kapitolium den dagen i fara, sade Mike Pence om det som hände den 6 januari 2021 när Trumpanhängare stormade kongressbyggnaden.

Annons

Efter valförlusten 2020 pressade Trump offentligt Pence att ogiltigförklara valresultatet, men vicepresidenten stod emot kravet. Under stormningen fick Pence föras i säkerhet med sin stab och familj, samtidigt som personer i folkmassan skanderade "häng Mike Pence!".

Pence har fördömt Trumps agerande vid stormningen och kallat det för "obetänksamt".

Men på Gridironmiddagen på lördagen tog Pence i lite mer när han kommenterade stormningen.

– Det är ingen tvekan om att det som hände den dagen var en skam. Och det är ett hån mot all anständighet att säga att det var något annat, sade Mike Pence.

Fakta: Kongresstormningen

Den 6 januari 2021 samlades ledamöterna i USA:s kongress i Kapitolium för att räkna presidentvalets elektorsröster och formellt utse demokraten Joe Biden till valvinnare och näste president.

I huvudstaden Washington DC hade samtidigt också tiotusentals anhängare till Donald Trump samlats för ett politiskt massmöte på temat "Rädda Amerika". Vid mötet upprepade Trump sina felaktiga påståenden om systematiskt valfusk och påstod att han var den egentlige segraren. Han uppmanade sina anhängare att gå till kongressen: "Om ni inte fajtas utav helvete kommer ni inte att ha ett land längre", sade den dåvarande presidenten.

Delar av folkmassan gjorde som han sade. Protesterna övergick i våld när hundratals personer stormade kongressbyggnaden och drabbade samman med polis. Vissa tog sig så långt som in i talman Nancy Pelosis kontor och in i en av kamrarna. Delar av byggnaden vandaliserades.

Fem människor, varav en polis, miste livet i samband med attacken.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons