Annons
Nyheter

Pensionsmyndigheten: Grundskyddet bör utredas

Ekonomi • Publicerad 7 december 2022
Är reglerna verkligen ändamålsenliga? Nu vill Pensionsmyndigheten att grundskyddet i pensionssystemet utreds. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Pensionsmyndigheten tycker att grundskyddet i pensionssystemet behöver utredas. Det har blivit för krångligt och svårt att förstå.

"Syftet med de olika förmånerna är delvis oklara och delvis motstridiga. Pensionsmyndigheten ifrågasätter om reglerna idag är ändamålsenliga" skriver Ole Settergren, analyschef på Pensionsmyndigheten i ett pressmeddelande.

Annons

Grundskyddet i pensionssystemet består av flera olika delar: garantipension, bostadstillägg, särskilt bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd. Dessa har införts vid olika tider och med olika syften, enligt myndigheten. Reglerna för hur stöden söks är också olika.

Nu vill Pensionsmyndigheten att en statlig utredning ska utreda grundskyddet.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons