Annons
Nyheter

Personalbrist får företag att skala ner

Nästan var tredje företag tvingas skala ner på grund av personalbrist, visar en ny undersökning.
Näringsliv • Publicerad 3 juli 2022
Företag inom besöksnäringen, som hotell och restauranger, har ett större rekryteringsbehov nu än för sex månader sedan. Arkivbild.
Företag inom besöksnäringen, som hotell och restauranger, har ett större rekryteringsbehov nu än för sex månader sedan. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Redan tidigare i år uppgav sju av tio företag för Svenskt Näringsliv att de hade det svårt att hitta rätt kompetens i rätt tid. Nu visar en ny undersökning att problemet kvarstår och att det på vissa håll blivit värre.

– Det drabbar egentligen företag oavsett bransch, men vissa sektorer ser en extra stor utmaning just nu, säger Mia Bernhardsen, chef för kompetensförsörjning på Svenskt Näringsliv.

Fortfarande kock-brist

Annons

55 procent av företagen inom besöksnäringen har ett större rekryteringsbehov nu än för sex månader sedan. Något som till viss del kan förklaras av personalbehovet under sommarsäsongen.

Svårast att hitta är utbildade kockar och hotell- och kökspersonal.

– De personer vi möter nu när vi har semester helt enkelt, säger Bernhardsen.

Även inom transport- och industrisektorn har rekryteringsbehovet ökat. Transportsektorn har genomgått en omfattande teknisk utveckling och en omställning till mer hållbara transporter. Effekten av det blir att personal med ny kompetens behövs.

Följdproblem

Bristen inom transportsektorn kan även skapa problem på flera andra områden, säger Bernhardsen.

– Funkar inte transporterna och logistiken i transportsektorn så påverkar det även andra sektorer. Varor i hyllorna eller leveranser till både industrin och handeln.

Nästan var tredje företag i undersökningen uppger att de tvingats tacka nej till uppdrag, att planerad expansion uteblivit eller att de fått dra ner på produktionen på grund av personalbrist.

Och det är ett brett spann av yrkesgrupper som just nu är svåra att rekrytera. Exempel på dessa är underhållstekniker, elkraftsmontörer, bagare, veterinärer, lastbilschaufförer och fordonstekniker, säger hon.

– Det är det här som är det stora tillväxthindret just nu och vi ser att läget är allvarligt.

Praktiska utbildningar

Generellt sett är efterfrågan stor på praktiskt yrkeskunnande och det är ett ökat intresse för dessa utbildningar som bland annat behövs för att man ska få bukt med kompetensbristen, säger Bernhardsen.

Annons

– Vi skulle gärna se att fler väljer praktiska yrkesutbildningar, de traditionella yrkesutbildningar som finns, de är i många fall en dörröppnare till arbetsmarknaden.

Andelen som läser yrkesprogram i dag är 30 procent. Framöver skulle 40 procent av en årskull behöva ta examen från ett yrkesprogram, enligt Svenskt Näringsliv.

Företagens rekryteringsbehov

Svenskt näringslivs undersökning bygger på svar på frågor om rekryteringsbehov från närmare 4 000 företag.

Majoriteten av de tillfrågade företagen inom alla branscher har ett lika stort rekryteringsbehov nu som för sex månader sedan. Inom besöksnäringen däremot, svarar 55 procent av de tillfrågade företagen att de har ett större rekryteringsbehov nu än för sex månader sedan.

41 procent av företagen upplever att det blivit svårare att hitta personal med rätt kompetens det senaste halvåret. Besöksnäringen och transportbranschen sticker ut med 72 respektive 51 procent som uppger att det har blivit svårare.

Nästan var tredje företag uppger att de tvingats ställa in eller dra ner på verksamhet på grund av kompetens- eller personalbrist. Läget är värst inom besöksnäringen (43 procent) och byggbranschen (42 procent).

Källa: Svenskt Näringsliv

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons