Annons
Nyheter

Personalbrist på universitetssjukhusen

Vård • Publicerad 15 december 2020
Busshållplats vid Skånes universitetssjukhus i Lund. Arkivbild.
Busshållplats vid Skånes universitetssjukhus i Lund. Arkivbild.Foto: Emil Langvad/TT

Sex av landets sju universitetssjukhus uppger att man har brist på vårdpersonal, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Främst uppger sjukhusen att det är brist på sjuksköterskor.

På samtliga sjukhus säger personalen att man ombeds arbeta övertid. Norrlands universitetssjukhus är det enda som inte säger att personal flyttas mellan avdelningar för att få det att gå ihop, och alla sjukhus utom det i Örebro säger att mer inhyrd personal tas in och att man skjuter på planerad vård.

Annons

På Akademiska sjukhuset i Uppsala har 415 sjuksköterskor, undersköterskor och läkare slutat under årets tio första månader. Det är 72 fler personer än samma period i fjol.

– Det vi alla är rädda för det är väl att våra medarbetare faktiskt inte orkar med den belastning som sjukvården har i dag, säger Anna Wadenhov, HR-chef på Akademiska.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons